Gå til hovedindhold

Statens monopol på syn af biler brudt

Indhold

  Folketinget har i dag ved 3. behandling vedtaget et lovforslag fremsat af regeringen om godkendelse og syn af køretøjer. Med lovforslaget liberaliseres synsmarkedet, således at private virksomheder kan opnå en godkendelse af Færdselsstyrelsen til at foretage syn af køretøjer.

  Fra 1. september 2004 kan autoværksteder godkendes til at foretages omsyn af personbiler og motorcykler.

  Fra 1. januar 2005 kan synsvirksomheder, der ikke samtidig reparerer køretøjer, godkendes til at syne og omsyne køretøjer. Dermed er statens monopol på syn af biler brudt, og Statens Bilinspektion udsat for konkurrence fra private virksomheder.

  Indtil 1. januar 2007 vil der være prisloft på syn og omsyn, således at priserne reelt ikke kan overstige, de priser som forbrugerne i dag betaler for syn og omsyn.

  Statens Bilinspektion vil blive søgt solgt umiddelbart efter, der er åbnet for fri konkurrence – dvs. hurtigst muligt efter 1. januar 2005.

  I den anledning udtaler trafikminister Flemming Hansen:

  -Jeg er glad for, at Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti samt Kristendemokraterne har støttet regeringen i spørgsmålet om etablering af et helt nyt marked for syn af biler.

  -Med lov om godkendelse og syn af køretøjer sparer forbrugerne tid og besvær med at tage tilbage til en synsvirksomhed for at få omsynet deres bil efter endt reparation.

  -Efter 1. januar får forbrugerne frit valg med hensyn til, hvilken synsvirksomhed der bedst matcher deres behov med hensyn til beliggenhed, pris og serviceydelser.

  -Med loven er der skabt grobund for en ny type virksomheder, som vi hidtil ikke har kendt i Danmark, nemlig synsvirksomheder.