Gå til hovedindhold

Transportrådsmøde med forbedringer til forbrugeren

Indhold

  Transport- og energiminister Flemming Hansen forelagde i dag i Folketingets Europaudvalg det kommende rådsmøde for transport den 5. december 2005.

  Blandt sagerne på dagsordenen er forbedringer vilkårene for de mange millioner, der dagligt benytter sig af jernbane og luftfart i EU og i Danmark:

  Togpassagererne skal have kompensation ved forsinkelse
  Rådet forventes at nå til enighed om et forslag om øgede rettigheder for togpassagererne. Forslag indebærer ens regler i EU om kompensation til passagerer i tilfælde af forsinkelser. 25 pct. af billetprisen ved forsinkelse på 1 time og 50 pct. af billetprisen ved forsinkelse på 2 timer. Kommissionen har i første omgang foreslået at dette skal gælde internationale rejser. Europa-Parlamentet har foreslået at det også gælder nationale rejser.

  Forslaget indeholder desuden regler om hjælp til handicappede på togrejser og øgede krav om information til togpassagererne.

  - Den danske regering støtter en vedtagelse af forslaget og er positivt indstillet over for Europa-Parlamentets ændringsforslag. Jeg håber meget, at mine kollegaer i Rådet vil være med til en vedtagelse på mandag, udtaler transport- og energiminister Flemming Hansen.

  Der skal oprettes en sortliste over flyselskaber.

  Rådet forventes på mandag at vedtage et forslag, der vil indføre en fælles EU-sortliste over usikre flyselskaber. Danmark har i øjeblikket ikke nedlagt flyveforbud mod nogen flyselskaber, men passagerer, der rejser i andre dele af verdenen, vil kunne se, om det selskab de skal rejse med er på EU’s sortliste.

  Transport- og energiminister Flemming Hansen udtaler i den forbindelse:

  - Jeg synes, det er et stort skridt fremad for flypassagererne. Mange danskere rejser rundt i verden med med flyselskaber som man måske ikke kender. Nu får de mulighed for at tjekke, om flyet er på EU’s sortliste over usikre fly. Det synes jeg er en god service.

  - En EU-sortliste kan være med til at skærpe opmærksomheden om flysikkerheden. Jeg tror, mange flyselskaber fra tredjelande vil gøre alt, hvad de kan for at undgå at komme på EU’s sortliste.