Gå til hovedindhold

Enighed om principperne for udbuddet af den samfundsbegrundede færgebetjening af Bornholm

Indhold

  Transport- og energiminister Flemming Hansen og ordførerne fra Venstre og Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og SF blev i dag enige om en aftale for principperne i det kommende udbud af den samfundsbegrunde færgebetjening af Bornholm i årene 2011 til 2017.

  Det kommende udbud vil imødekomme de voksende kapacitetskrav for gods- og passagerer, der er et resultat af den positive udvikling på Bornholm. På ruten mellem Rønne og Ystad betyder det, at passagerne vil blive betjent med to hurtigfærger. For at sikre bornholmerne et højt betjeningsniveau hele året, stiller aftalen krav om tre afgange med hurtigfærgen i lavsæsonen.

  For at imødekomme den stigende mængde af gods til og fra Bornholm, stiller aftalen også krav om kapacitet på ruten mellem Rønne og Køge, der kan sikre fremtidens efterspørgsel.

  Transport- og energiminister Flemming Hansen udtaler:

  - Jeg er glad for, at der er bred politisk opbakning til et aftaleudkast, der sikrer bornholmerne en fremtidig færgebetjening, der er langt bedre end den, vi kender i dag.

  - Heldigvis er der stadig flere, der rejser til og fra Bornholm – ikke mindst turister. Med aftalen tager vi bestik af den stigende efterspørgsel og sikrer en betjening, der kan understøtte den positive udvikling.

  - Vi har imødekommet de bornholmske ønsker til kapacitet og betjening på langt de fleste punkter. Når det næste udbud træder i kraft, vil bornholmerne blive betjent med to hurtigfærger mellem Rønne og Ystad.  Det er naturligvis vigtigt, at der er mulighed for at komme let til og fra øen hele året rundt. Derfor har vi også besluttet at indsætte en ekstra afgang til og fra Ystad i lavsæsonen, således der her vil være tre dobbeltture mod to i dag. Især for de fastboende tror jeg dette vil være en væsentlig fordel.

  - Vi er i aftalekredsen enige om, at der er tale om en god aftale, som fastlægger, hvordan det kommende udbud af færgetrafikken til Bornholm skal laves. Ordførerne vender aftalen i deres Folketingsgrupper inden for de nærmeste par dage. Herefter går Trafikstyrelsen i gang med at udarbejde udbuddet indenfor de aftalte rammer.