Selen skal også bruges på korte ture

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker udgiver i dag en undersøgelse af konsekvenserne, når man ikke bruger sikkerhedssele.

27. april 2007

Undersøgelsen er baseret på en tværgående gennemgang af havarikommissionens tidligere dybdegående undersøgelser af i alt 111 ulykker, og resultaterne er meget klare:

  • Tre ud af fire, som ikke brugte sele, ville have overlevet med sele.
  • Skader på hoved, hals og krop er meget større, når man ikke bruger sele.
  • Fire ud af ti, som ikke brugte sele, blev kastet ud af bilen, og fik derfor voldsommere skader.

Undersøgelsen tegner også et billede af de personer, som ikke bruger sele: De har oftere en plettet straffeattest og har oftere fået hæftet ulykkesfaktorer som risikovillighed, alkoholpromille og manglende opmærksomhed på deres adfærd i forbindelse med ulykken. Selebrugen er i øvrigt lavest i de ulykker, der sker om natten, på veje med hastighedsbegrænsning under 60 km/t og på ture under ½ time.

Transport- og energiminister Flemming Hansen udtaler på baggrund af havarikommissionens undersøgelse: 

-Rapporten viser med al ønskelig tydelighed, hvor vigtigt det er at bruge sele. Og selvom det kun er et fåtal, som ikke gør det, så fylder netop dé desværre alt for meget i skadesstatistikken.

-Jeg håber undersøgelsens resultater, sammen med den igangværende landsdækkende selekampagne, kan få overbevist de sidste, som ikke bruger sele, om det fornuftige i altid at spænde sig fast.

-Undersøgelsen slår fast, at manglende selebrug især er et problem i ulykker i forbindelse med korte ture i bymæssig bebyggelse. Nogen har måske en forestilling om, at selen er mindre vigtig på sådanne ture. Jeg håber, at undersøgelsen en gang for alle kan aflive den myte.

Yderligere oplysninger kan fås ved kontakt til havarikommissionens formand, Sven Krarup Nielsen, tlf. 40 20 33 52, email skn@vd.dk Rapporten kan downloades på Havarikommissionens hjemmeside: www.hvu.dk