Gå til hovedindhold

Forligskreds vælger jernbaneløsning til Billund

Forligskredsen bag Togfonden (Regeringen, DF, SF og EL) er blevet enige om, at den ny baneforbindelse til Billund skal være en jernbane fra Jelling til Billund.

Indhold

  Forligskredsens beslutning er taget, efter at en høring af lokale parter har vist, at der er opbakning til en løsning med en ny jernbanestrækning fra Jelling til Billund.

  Høringen er lavet af Trafikstyrelsen som del af en forundersøgelse, der blev igangsat som led i aftale om TogfondenDK af 14. januar 2014. Blandt de hørte er Billund kommune, Region Syddanmark, Vejle Kommune, Billund Lufthavn og det øvrige erhvervsliv i Billund.

  Den nye jernbane vil blive en ca. 19 km lang enkeltsporet jernbane til Billund med en tophastighed på 120 km/t og med tilslutning til den eksisterende Vejle-Herning bane ved Jelling.

  Med aftalen udmønter forligskredsen 16 mio. kr. til en VVM-undersøgelse, og der afsættes 734 mio. kr. til anlæg af jernbanen. Banen forventes at være klar senest i 2020 og får stationer ved Billund Lufthavn og nær Legoland.

  Transportminister Magnus Heunicke udtaler:

  -Vi tager i dag endnu et skridt i retning af at føre Togfonden ud i livet og sikre bedre kollektiv trafik til danskerne. Fremover kan pendlere og erhvervsliv se frem til en rejsetid på blot 29 min. mellem Vejle og Billund lufthavn.

  -Aftalen er et stort fremskridt for den kollektive trafik. Med en bane også til Billund vil der i fremtiden være jernbaneforbindelse til Danmarks tre største lufthavne. Dermed kan flypassagererne lade bilen stå derhjemme.

  Læs faktaark