Gå til hovedindhold

Nu får Aalborg også statstilskud til en letbane

Med finanslovsaftalen for 2015 er regeringen, SF og Enhedslisten blevet enige om at støtte en ny nordjysk letbane med 830 mio. kr.

Indhold

  I Aalborg er en ny letbane på tegnebrættet, og den er tænkt sammen med det kommende nye universitetshospital, Aalborg Universitet og ambitiøse planer for byudviklingen.

  Det projekt har regeringen, SF og Enhedslisten i forbindelse med finansloven for 2015 aftalt at støtte med et tilskud på i alt 830 mio. kr. inklusive reserver. Det tilskud svarer til 47 procent af de samlede anlægsudgifter og er dermed på niveau med de tilskud, letbaneprojekterne i Odense og Aarhus har fået.

  Og ligesom i Odense og Aarhus vil det være de lokale parter, der ejer og driver letbanen.

  Ifølge en udredningsrapport om projektet skal letbanen være 12,3 km lang, have 24 stationer, og turen fra den ene ende til den anden skal kunne tilbagelægges på 35 minutter. Den samlede anlægsudgift er knap 1,8 mia. kr., og letbanen vil ifølge rapportens skøn kunne stå færdig omkring år 2021.

  Transportminister Magnus Heunicke udtaler:

  - Jeg synes, det er rigtig positivt, at det er lykkedes at finde penge til letbaneprojektet i Aalborg. Jeg er sikker på, at projektet vil være en stor gevinst, ikke bare for den kollektive trafik i byen, men også for de mange spændende byudviklingsprojekter, der arbejdes med i Aalborg.

  - Letbaneprojektet er et godt eksempel på, at man har tænkt byudviklingen og udviklingen af infrastrukturen og den kollektive trafik sammen. Det giver nye muligheder, og det er den kobling, der kan være med til at give investeringen i letbanen ekstra værdi.