Gå til hovedindhold

Task force skal bremse kabeltyverier

Kabeltyverier er et stigende problem, der medfører store gener for pendlerne. Specielt S-banen har været hårdt ramt i år.

Indhold

  Over 1600 tog er i løbet af i år blevet forsinket eller aflyst, fordi tyvebander har stjålet kabler på S-togsnettet. Især i oktober blev trafikken hårdt ramt med tyverier ved Solrød, Birkerød og Åmarken.

  Og kabeltyverier er gennem de seneste år blevet et stigende problem. Ikke kun for den danske jernbane, men også i de øvrige europæiske lande.

  Det medfører uacceptabelt store gener for passagererne, mener regeringen, der derfor har besluttet at nedsætte en hurtigtarbejdende task force mod kabeltyverierne. Her vil både Transportministeriet, Justitsministeriet, Banedanmark og Rigspolitiet deltage.

  - Jeg synes, det er et kæmpe problem, at tyve på den måde kan gribe voldsomt ind i almindelige menneskers hverdag. Samtidig er det med til at give den kollektive trafik et dårligt ry i en tid, hvor vi ellers står over for store forbedringer på jernbanen med et nyt signalprogram og Togfonden DK, siger transportminister Magnus Heunicke.

  - Kabeltyverier går ud over rigtig mange mennesker, fordi togtrafikken bremses og forsinkes til stor gene for dem, der bruger offentlig transport. Derfor er jeg glad for, at vi sætter stærkt ind mod problemet med den nye task force, siger justitsminister Mette Frederiksen.

  Den nye task force skal analysere bekæmpelsesindsatser i alle faser af tyveriet – både planlægningen, gennemførelsen, transporten af kabler og afsætningen af kablerne. Task forcen skal også hente inspiration fra udlandet og i sidste ende komme med forslag til mulige yderligere tiltag mod tyverierne.

  - Vi skal selvfølgelig bruge den nyeste og bedste viden, der er, om hvordan vi kommer problemet til livs. Jeg håber blandt andet, at task forcen kan hente inspiration i andre lande, der kan have fundet frem til, hvordan det bliver mindre attraktivt at stjæle kobber og andet metal fra jernbanerne, siger transportminister Magnus Heunicke.

  Task forcen skal afrapportere til Transportministeriet senest i april 2015.