Gå til hovedindhold

Trafikselskaber rydder op i rejsekort-problemer

Rejsekortets ejere peger på mulige løsninger på 17 problemer, som transportminister Magnus Heunicke og de øvrige transportpolitikere har sat på en oprydnings-liste. Først og fremmest bliver prisen for at glemme check-ud på korte rejser halveret.

Indhold

  Det bliver i løbet af de kommende måneder langt mere attraktivt og lettere at bruge rejsekortet i den kollektive transport.

  De trafikselskaber, der ejer rejsekortet, er nemlig kommet med bud på løsninger på de 17 problemer, som transportminister Magnus Heunicke i begyndelsen af december satte på en oprydningsliste.

  Først og fremmest bliver prisen for at glemme check-ud på korte rejser halveret fra midten af januar. I dag opkræves en forudbetaling på 50 kr. Fremover bliver det reduceret til 25 kr. Det svarer næsten til prisen for en 2 zoners enkeltbillet i Hovedstadsområdet, der koster 24 kr.

  Passagerer, der glemmer check-ind ved skift, vil heller ikke blive straffet så hårdt som hidtil.  Kontrolafgiften bliver sat ned fra 50 kr. til 10 kr., og i 2015 vil trafikselskaberne undlade at opkræve afgiften, men nøjes med at minde kunderne om, at de skal huske det.

  På de lange rejser vil systemet for betaling for glemt check-ud også blive ændret fra det nuværende faste beløb på 50 kr. Opkrævningen vil i stedet blive baseret på den kontrol, togføreren har foretaget på turen, og på check-ind ved skift.

  For at vænne kunderne til systemet med at check-ind og ud, vil der i det kommende år være forskellige kampagner om reglerne, og der vil blive designet nye apps til mobiltelefoner. I første omgang kommer der en app, som skal minde kunderne om at føre kortet op til den blå rejsekortstander. Og inden årets udgang skal kunderne kunne foretage check-ud via en app, hvis de har glemt det i bussen eller på stationen.

  Trafikselskaberne og Rejsekort A/S gør det også lettere for passagererne at bestille nye kort og skifte betalingskort.

  Om planen udtaler transportminister Magnus Heunicke:

  - Jeg er tilfreds med, at selskaberne på tre uger har leveret en oprydningsplan, som er den mest fundamentale ændring af rejsekortet, siden det blev indført.

  - Vi får et system med de rette proportioner. Passagererne på korte ture risikerer ikke længere at skulle betale det tre- eller firedobbelte for en tur på grund af en banal forglemmelse. Og på de lange rejser vil betalingen for glemt check-ud også svare mere til virkeligheden.

  - Der er også udsigt til, at kortet bliver mere brugervenligt, og det har været stærkt påkrævet.

  Med den plan, der nu er kommet fra selskaberne, er transportminister Magnus Heunicke tryg ved, at trafikselskaberne fortsat arbejder hen i mod at gå i gang med at udfase klippekortet i Hovedstadsområdet fra 8. februar.

  - Trafikselskaberne har allerede betalt for, at rejsekortet bliver indført. Og da det nu ser ud til, at det kommer til at fungere, skal vi også arbejde for, at flere passagerer vil bruge det, udtaler transportministeren. 

  Se den samlede plan fra trafikselskaberne nedenfor