Cyklister skal søge væk fra lastbilens forhjul

Antallet af dræbte og tilskadekomne cyklister i højresvingsulykker er faldende. Men cirka 15-20 % af alle dræbte cyklister gennem de seneste 10 år skyldes en højresvingsulykke mellem en lastbil og en cyklist. Ny kampagne opfordrer cyklisterne til at holde sig væk fra lastbilens forhjul.

Foto: René Strandbygaard

11. maj 2015

En kvinde, der cykler igennem en storby er blikfang i en ny kampagne, der skal ruste cyklister til mødet med lastbiler, for at undgå højresvingsulykker.

Ifølge en Megafon-undersøgelse gør mødet med en højresvingende lastbil mange cyklister utrygge.

Budskabet i den nye kampagne er, at cyklisterne skal holde afstand til lastbilens højre forhjul. Transportministeriet og 13 organisationer og virksomheder står bag kampagnen i fællesskab.

Transportminister Magnus Heunicke siger:

- Med denne kampagne er vi kommet godt i gang med at føre den højresvingsstrategi, som justitsministeren og jeg lancerede sidste år, ud i livet. Det er et vigtigt arbejde, for selv om antallet af ulykker ser ud til at falde, skal vi fastholde fokus på at undgå ulykkerne.

- Ved siden af forhjulet er absolut det farligste sted, du overhovedet kan placere dig som cyklist, hvis chaufføren ikke har set dig. I flere end 9 ud af 10 højresvingsulykker er cyklisten blevet ramt af lastbilens højre forhjul eller forhjørne, så det område skal man holde en god afstand til, fortsætter Magnus Heunicke.

Kampagnen kan blandt andet opleves i tv i hele landet og langs cykelstier i de fire største byer. TV-spottet viser samtidig, hvordan det både er chaufføren og cyklisten, der tager ansvar for, at begge kommer sikkert frem i trafikken.

Transportminister Magnus Heunicke uddyber: 

- Selvom chaufføren har ansvaret og vigepligten, så går det ud over cyklisten, hvis ulykken sker. Derfor skal man som cyklist holde øje med, at lastbilen nu også holder stille, og holde afstand til lastbilens forhjul, når man kører forbi.

Sideløbende med kampagnen til cyklisterne er der igangsat to projekter rettet mod lastbilchaufførerne: Et undervisningsmateriale om bl.a. spejlindstillinger og udsyn fra forruden og et pilotprojekt i udvalgte virksomheder med mange lastbilchauffører blandt medarbejderne, hvor nogle chauffører uddannes til at uddanne kollegerne. 

Gode råd til cyklisten:

  • Hold øje med højresvingende lastbiler, når du nærmer dig et kryds
  • Kør først frem, når du har sikret dig, at lastbilen holder stille
  • Hvis du ikke er sikker på at lastbilen holder tilbage, så stop selv
  • Det farligste sted at være for dig er tæt på lastbilens forhjul lige, når den skal svinge. Hold derfor afstand til forhjulet.

Gode råd til lastbilchaufføren:

  • Indstil dine spejle korrekt: Lastbilen må fylde max 1 cm i spejlet
  • Hold spejle og ruder rene
  • Fjern alle genstande, der tager udsyn fra ruderne (skærme, gardiner, vimpler)
  • Hav fuld opmærksomhed på trafikken, når du skal svinge
  • Vær særligt opmærksom på, at der ikke er cyklister omkring dit højre forhjul lige før, du svinger.