Gå til hovedindhold

Kronprinsesse Mary lægger navn til ny bro

447 borgere deltog i konkurrence om navnet til den nye forbindelse over Roskilde Fjord, der skal bygges mellem Frederikssund og Hornsherred

Indhold

  Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt har i dag på et pressemøde afsløret navnet på den kommende bro over Roskilde Fjord.  

  Navnet på den nye bro, der skal forbinde Frederikssund med Hornsherred, er Kronprinsesse Marys Bro. 

  - Det er et flot navn til en bro, og det er jo lidt sjovt, at Kronprinsesse Marys Bro nu kommer til at ligge ved siden af en Kronprins Frederiks Bro, selvom det er en tidligere Kronprins Frederik, som den gamle bro i Frederikssund er navngivet efter, sagde Transport- og Bygningsminister Hans Christian Schmidt.

  Forslaget om at navngive broen efter Kronprinsesse Mary var kommet fra 43 af de 447 borgere, der deltog i den navnekonkurrence, Transport- og Bygningsministeriet satte i gang i marts.

  Ved pressemødet afslørede ministeren også vinderen af navnekonkurrencen, der var fundet ved lodtrækning blandt de 43, som havde indsendt forslag om navngivning efter kronprinsessen. Det blev folkeskolelærer fra Frederikssund Rasmus Olssen, som fik blomster og en gavecheck på 5.000 kr. 

  - Det er en stor dag i dag. For det er 15 år siden, der sidst er blevet navngivet en bro i Danmark. Det var Øresundsbroen i år 2000, lød det fra transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt.

  Der er tradition for, at broer enten får et navn, der angiver deres geografiske placering, eller at de får et kongeligt navn. Men det er nogle år siden, at kongefamilien sidst har præget landkortet på den måde:

  - Faktisk skal vi helt tilbage til 1963 for, at traditionen med et kongeligt navn blev anvendt. Det var, da broen over Guldborgsund blev navngivet Frederik d. IX’ bro, fortalte Hans Christian Schmidt.

  Fakta om broen:
  Den kommende bro over Roskilde Fjord er en del af projektet med at anlægge en ny fjordforbindelse, som forbinder Frederikssund og Hornsherred. 
  Fjordforbindelsen bliver en knap 10 km lang 4-sporet motortrafikvej syd for Frederikssund. Og omkring 1,4 kilometer vil ligge på en højbro mellem Marbæk og Tørslev Hage.

  Det forventes, at broen åbner for trafik i 2019.

  Fakta om navnekonkurrencen:
  Dommerkomitéen, der har afgjort konkurrencen, består af:
  Bente Holmberg, formand for Stednavneudvalget og institutleder på Nordisk Forskningsinstitut ved Københavns Universitet
  John Schmidt Andersen, borgmester i Frederikssund Kommune
  Vejdirektoratets direktør Per Jacobsen.
  Konkurrencen blev udskrevet den 19. marts, og som led i den er der kommet 212 unikke forslag til navne. 

  Yderligere oplysninger:

  Pressechef Mette Gerlach, Transport- og Bygningsministeriet, tlf. 26721239, mail: meg@trm.dk
  Projektleder Jesper Kaa, Vejdirektoratet, tlf.  7244 3671, mail: jeka@vd.dk
  Kommunikationskonsulent Anne-Mette Nyhuus, Vejdirektoratet, tlf.  2298 3078, mail: an6@vd.dk