Gå til hovedindhold

Nyt statsligt materielselskab skal indkøbe fremtidens tog

Regeringen vil satse på velafprøvede standard el-tog, når fremtidens tog skal indkøbes. Og så skal der oprettes et nyt statsligt materielselskab med det formål at gøre jernbanesektoren klar til markant mere udbud af togtrafikken.

Indhold

  På baggrund af et eksternt kvalitetssikret beslutningsoplæg, som DSB netop har præsenteret for transport-, bygnings- og boligministeren samt Folketingets transportordførere, vil regeringen satse på el-tog, når fremtidens tog skal indkøbes.

  - Vi skal undgå de fatale fejl, som blev begået ved anskaffelsen af IC4. Og det her beslutningsoplæg er et stort skridt på vejen mod at erstatte DSB’s utidssvarende materielflåde med driftsstabile og moderne eltog, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

  Den analyse, DSB har gennemført for ministeriet, har dokumenteret, at indkøb af en ensartet materielflåde er den klart bedste og billigste løsning. Derfor lægger regeringen op til at indkøbe en ensartet flåde af velafprøvede standardtog. Det vil også give store driftsøkonomiske besparelser i forhold til bl.a. vedligehold. 

  - Nye eltog vil være et skridt på vejen mod en moderniseret jernbanesektor med en mere effektiv og punktlig jernbanedrift til glæde for kunderne, siger Ole Birk Olesen. 

  Ministeren ønsker desuden at etablere et nyt statsligt materielselskab med det formål at gøre jernbanesektoren klar til markant mere udbud af togtrafikken. Det vil være med til at sikre statens langsigtede økonomiske interesser i forhold til materielplanlægning og ligebehandling af nye operatører, når togtrafikken udbydes.

  Selskabet skal videreføre DSB’s indkøbsprogram og varetage ejerskabet af de nye eltog. DSB’s utidssvarende materielflåde skal erstattes med driftsstabile og moderne eltog. 

  Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen ser frem til at drøfte forslaget om et statsligt materielselskab med Folketingets transportordførere.