Bødestraffen for defekte bremser skal være højere

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og transportordførerne for regeringspartierne og Dansk Folkeparti vil hæve bødeniveauet for busser, lastbiler og påhængskøretøjer med defekte bremser og andre sikkerhedskritiske fejl på eksempelvis hjulophæng og styretøj.

Bus, biler og metro ved Flintholm Station
Foto: Ulrik Jantzen

14. august 2018

Færdselsstyrelsens løbende kontroller og politiets kontrol på busser ved Dana Cup sidste sommer og senest ved Smukfest i år har vist, at der er behov for at stramme bødestørrelserne for defekte bremser og andre sikkerhedskritiske fejl. Det mener transport-, bygnings- og boligministeren og transportordførerne fra regeringspartierne og Dansk Folkeparti.

De vil derfor hæve bødetaksterne. Og for at sikre et ensartet niveau for tunge køretøjer bliver bødestraffen for lastbiler og påhængskøretøjer også hævet.

- Sikkerheden skal være i orden. Og når det viser sig, at så mange busser kører rundt med alvorlige fejl på bremser, hjulophæng og styretøj, så fortæller det mig, at bøderne ikke er høje nok. Jeg håber derfor, at vi med en hævet bødestørrelse kan sikre, at dét vi så på Smukfest i år ikke gentager sig, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, der også har bedt Færdselsstyrelsen om at se nærmere på den konkrete kontrol ved Smukfest, og om der eventuelt er behov for at øge kontrollen med synshallerne.

I dag pålægges der som udgangspunkt bøde for mangler, herunder defekte bremser, i størrelsesordenen af 1.000-1.500 kr. til føreren og på 1.000 til 3.000 kr. til vognmanden. Bødestørrelsen foreslås hævet til et niveau i omegnen af 5.000 kr. til føreren og 10.000 kr. til ejeren. Samtidig vil bøden ved gentagne overtrædelser være forhøjet. 

De nye regler kræver en ændring af færdselsloven, som forventes at træde i kraft den 1. juli 2019.

Partierne vil fortsat holde øje med området og se, om der fremover er brug for yderligere tiltag.