Gå til hovedindhold

Nemmere at fejre eksamensbeviset i en veteranlastbil

Fra den 1. januar 2019 ændres registreringsbekendtgørelsen, så det bliver lettere at køre eksamenskørsel i veteranlastbiler. For sommeren 2018 gives en generel dispensation, der undtager veteranlastbiler fra kravet om partikelfilter i miljøzoner, så de kan benyttes til eksamenskørsel med sommerens studenter.

Indhold

  Byer, landeveje, torve og gadekær. Overalt vrimler det med nyuddannede, der fejrer deres eksaminer ved at kaste huen i vejret i de lyse sommeraftener. Nu bliver det nemmere for de studerende at fejre dagen i en veteranlastbil.

  Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og transportordførerne fra regeringen og Dansk Folkeparti mener nemlig, at det skal være tilladt at køre eksamenskørsel i veteranlastbiler registreret med tilladelse til veterankørsel. Derfor er der taget initiativ til en ændring af registreringsbekendtgørelsen, der gør det muligt for danskerne at vinke til de mange nyuddannede i andet end traditionelle lastbiler.

  - Eksamenskørsel er en festlig mulighed for at markere færdiggørelsen af et veloverstået uddannelsesforløb, og jeg ønsker, at det skal være en god dag for de studerende. Med den nye ændring gør vi det muligt for alle at vælge mere frit, hvordan man ønsker at fejre begivenheden, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

  Ændringen af registreringsbekendtgørelsen medfører, at en veteranlastbil, der er registreret til veterankørsel, som ikke normalt må bruges til erhvervsmæssig befordring af personer, alligevel kan bruges til eksamenskørsel. Regelændringen vil alene gælde for eksamenskørsel – ikke andre typer erhvervsrettet kørsel så som virksomhedsudflugter mv.

  Ændringen vil træde i kraft 1. januar 2019. Indtil da er det ikke tilladt at køre eksamenskørsel med en lastbil, der er registreret med tilladelse til veterankørsel. Øvrige veteranlastbiler– altså veteranlastbiler der ikke er registreret til veterankørsel – kan frit bruges til eksamenskørsel, men er underlagt krav om partikelfilter ved kørsel i miljøzoner. Ejere af disse veteranlastbiler har tålmodigt afventet en udmelding om muligheden for eksamenskørsel i lastbilerne, da en stor del ikke har monteret partikelfilter.

  Miljøstyrelsen vil på baggrund af den kommende ændring af registreringsbekendtgørelsen udstede en generel dispensation fra partikelfilterkravet for disse veteranlastbiler. De pågældende lastbiler vil derfor i indeværende år være undtaget fra kravet om kørsel med partikelfilter i miljøzoner, så de kan benyttes til eksamenskørsel med sommerens studenter. 

  Af hensyn til sikkerheden vil der fortsat være krav om takograf samt et årligt syn af både over- og undervogn for alle lastbiler, der benyttes til eksamenskørsel. 

  Yderligere oplysninger

  Transport-, bygnings- og boligministeren kan kontaktes via pressechef Mia Josiassen på mij@trm.dk eller tlf. 72 26 70 75.

  Ved spørgsmål vedrørende ændringen af registreringsbekendtgørelsen kan Skatteministeriet kontaktes via ministeriets pressetelefon: 72 22 23 24.

  Information om den generelle dispensationsadgang kan findes på www.mst.dk
  Ved yderligere spørgsmål vedrørende udstedelse af dispensation fra partikelfilterkravet i 2018 kan Miljøstyrelsen kontaktes ved Andreas Hald 20 80 34 60 eller ahald@mst.dk.