Gå til hovedindhold
Nyhed

Boligminister besøger udsatte boligområder på Fyn

Kaare Dybvad Bek er på sin rundtur til nogle af landets udsatte boligområder i dag nået til Fyn, hvor han besøger boligkvarterer i Odense og Svendborg.

15. nov. 2019

Indhold

    Som et led i boligminister Kaare Dybvad Beks mange besøg rundt i landets udsatte boligområder er turen i dag kommet til Fyn. Her skal boligministeren først lægge vejen forbi Solbakken i Odense og senere på dagen besøge boligområdet Skovbakken og BL’s 3. kreds i Svendborg.

    Mens Solbakken i Odense er på den såkaldte ghettoliste, er Skovbakken i Svendborg et såkaldt udsat boligområde. Fælles for begge er, at de med en række konkrete tiltag forsøger at løse de problemstillinger, de står over for i deres bestræbelser på at skabe mere blandede boligområder som en del af regeringens indsats mod parallelsamfund.

    - Jeg glæder mig til at lytte til de erfaringer, de indtil videre har gjort sig i henholdsvis Odense og Svendborg. Jeg ved, at man i begge boligområder har arbejdet med en række forskellige løsninger og fortsat er i gang med det aktive arbejde. Det vigtige for mig som minister er, at vi får gjort op med parallelsamfund, og at vi får skabt en bedre hverdag for de beboere, der ønsker fællesskabet. Derfor har jeg selvfølgelig en naturlig interesse i at følge med i de initiativer, der bliver taget rundt om i landets udsatte boligområder, siger Kaare Dybvad Bek.

    Solbakken i Odense var i sidste uge genstand for presseomtale, fordi Odense Kommune sammen med boligselskaberne CIVICA, OBO og FAB sammen har formidlet muligheden for, at beboere i det odenseanske Riising-kvarter, der har fået en dom i 2019, kan få et flyttetilskud på 15.000 kroner, hvis de flytter fra Solbakken, Riisingparken, Påskeløkken og Smedeløkken hurtigst muligt. Et initiativ, som kommunen og boligselskaberne har taget skridt til for at forhindre, at områderne havner på det, der i lovgivningen bliver betegnet som den hårde ghettoliste.

    Flyttehjælps-ordningen er langt fra ny, men blev indført af den daværende VK-regering tilbage i 2006. Siden da har en kommunalbestyrelse – med hjemmel i almenboligloven – haft mulighed for at kunne tilbyde flyttehjælp til lejere i almene boligkvarterer, hvor kommunen ønsker at stimulere fraflytningen.

    - Som boligminister er jeg optaget af, at vi holder fast i indsatsen for at nedbryde parallelsamfund og dermed skabe en mere blandet beboersammensætning i de udsatte boligområder. Men det er vigtigt for mig at understrege, at jeg som minister ikke vil detailregulere eller blande mig unødigt i de konkrete værktøjer, man i de enkelte kommuner træffer beslutninger om at tage i anvendelse. De tiltag, der fungerer i ét boligområde, fungerer måske ikke lige så godt andre steder. Det vigtige er, at det må være op til den enkelte kommune at finde frem til de bedste tiltag for netop deres lokalområde, så vi kommer i mål med ambitionen om et Danmark uden ghettoer i 2030, siger Kaare Dybvad Bek.

    Boligministeren er både i Odense og Svendborg inviteret på en rundtur i boligkvarteret. Her vil han sammen med Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, og repræsentanter for de nævnte boligselskaber få mulighed for at møde nogle af beboerne i henholdsvis Solbakken og Skovbakken.

    Tidligere i samme besøgsrække til udsatte boligområder har boligminister Kaare Dybvad Bek besøgt Skovgaardsparken i Aarhus og Aldersrogade i København.