Gå til hovedindhold

Lovforslag om konfiskation fremsat

Biler, der bliver leaset i dag, vil være omfattet af de kommende regler for konfiskation af vanvidsbilisters biler

Indhold

  Transportminister Benny Engelbrecht har netop fremsat en del af den lovpakke, der skal gøre op med vanvidsbilisme. Det er et bredt flertal i Folketinget, der står bag aftalen om en række initiativer mod vanvidsbilisme, og med dagens fremsættelse vil politiet efter ikrafttrædelsen af de nye regler til næste år kunne konfiskere bilen, hvis der er kørt vanvidskørsel.

  Muligheden gælder også, hvis bilen er lånt eller leaset, og den omfatter biler, der er leaset allerede fra fremsættelsen i dag.

  - Vi sætter ind, der hvor det gør allermest ondt på vanvidsbilisterne – vi tager simpelthen bilen. Ikke bare, hvis det er deres egen, men også hvis den er lånt, lejet eller leaset. Det skal være slut med at dække sig bag en leasingkonstruktion, og alle biler, der er leaset fra nu af, vil kunne konfiskeres, når reglerne er trådt i kraft, siger transportminister Benny Engelbrecht

  Færdselsovertrædelser, der har medført en ubetinget fængselsstraf, vil fremover skulle fremgå af den private straffeattest. Det betyder, at leje-, leasing- og delebilsbranchen vil få mulighed for at undersøge, om en person, der ønsker at lease eller leje en bil, tidligere er dømt for vanvidskørsel.

  - Den seriøse del af branchen får bedre mulighed for at undersøge, om der er særlig risiko for vanvidskørsel. Den mulighed er jeg sikker på, at de vil bruge, og samlet set er jeg ikke i tvivl om, at vi får frataget nogle af de værste bilister muligheden for at sætte andres liv og helbred på spil, siger Benny Engelbrecht.

  Fakta: Definition af vanvidsbilisme:

  • uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, 2. pkt.),
  • uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, 2. pkt.),
  • forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252, stk. 1),
  • særlig hensynsløs kørsel (færdselslovens § 118, stk. 10),
  • kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km i timen,
  • kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller der over, og
  • spirituskørsel med en promille over 2,00.