Køreprøver på rette vej

Færdselsstyrelsen har snart haft kørekortområdet i to måneder, og selvom der er lang vej igen, før puklerne er afviklet, går det i den rigtige retning.

Foto af trafik i en rundkørsel på Vesterbro
quote

Foto: René Strandbygaard

19. november 2021

Siden 1. oktober 2021 har Færdselsstyrelsen haft ansvaret for hele kørekortområdet. Tidligere stod politiet for afviklingen af køreprøver, og der blev - ikke mindst på grund af langvarige nedlukninger som følge af coronapandemien - opbygget en stor sagspukkel og dermed ventetid på prøver.

Efter de første uger er status, at Færdselsstyrelsen nu afvikler 8.000-8.500 køreprøver om ugen mod gennemsnitligt 7.000 prøver ugentligt i 2019 og 6.500 i 2020.

- Jeg forstår til fulde frustrationen hos den enkelte køreelev, og derfor er jeg også glad for, at vi ser så gode takter med den nye organisering. Det er et meget bredt flertal, der besluttede at samle hele området hos Færdselsstyrelsen, og det blev også meldt klart ud, at ventetiden ikke forsvinder fra første dag – til gengæld vil forbedringer komme løbende, og det er netop det, vi ser nu, siger transportminister Benny Engelbrecht

Med kørekortområdet samlet ét sted er der blandt andet bedre mulighed for at fordele prøverne til de dele af landet, hvor behovet er størst. Samtidig er Færdselsstyrelsen ved at afslutte ansættelsen af op mod 70 timelønnede prøvesagkyndige, der kan sættes ind som et rejsehold, hvor der er behov. Færdselsstyrelsen prioriterer især med rejseholdet at få afviklet prøver i storvognskategorierne. Derudover er Færdselsstyrelsen netop gået i gang med at ansætte flere fastansatte prøvesagkyndige flere steder i landet, der fortsat skal bidrage til at få nedbragt ventetiderne.

- Erhvervslivet har brug for, at der bliver sat ekstra ind. Der mangler chauffører mange steder, og derfor vil jeg også opfordre AMU-skolerne og andre, der kender til særlige udfordringer med storvognskort til at tage fat i Færdselsstyrelsen og se om, der kan findes løsninger på de konkrete problemer, siger Benny Engelbrecht, der samtidig opfordrer kørelærerne til at hjælpe Færdselsstyrelsen med at skabe et overblik efterspørgslen i landet ved ikke at hamstre prøver uden for deres eget område og region.

Færdselsstyrelsen afviklede godt 2.100 prøver i storvognskategorien i oktober 2021 og har planlagt ca. 3.500 i november 2021.