Tid til at vende tilbage til den kollektive transport

Nedlukninger og hjemmearbejde betød et stort fald i antallet af passagerer i den kollektive transport. De seneste trafiktal viser, at passagertallet stadig er et stykke fra niveauet før corona. Transportministeren opfordrer danskerne til igen at springe på toget eller stige på bussen - også af hensyn til klimaet.

S-togsperron set oppefra med et rødt S-tog, der holder ved perronen
Foto: Ulrik Jantzen

06. september 2021

Coronaen har med hjemsendelser, krav om mundbind og andre restriktioner påvirket den kollektive transport, der - trods store fald i passagertallene - har været holdt kørende gennem hele coronakrisen.

I takt med den gradvise genåbning af samfundet er mange passagerer vendt tilbage til den kollektive transport, men niveauet har endnu ikke nået normalen fra før corona. Stort set alle restriktioner er dog ophævet, og størstedelen af befolkningen er nu vaccineret. Derfor kan man nu igen roligt planlægge hverdagen med kollektiv transport.

- Vi er på vej mod en normal hverdag, og jeg vil derfor opfordre til, at endnu flere passagerer vender tilbage til den kollektive trafik. Pandemien er under kontrol, størstedelen af de voksne danskere er vaccineret og de sidste restriktioner er under ophævelse. Så den kollektive transport er nu igen det oplagte valg for rigtig mange. Det er effektivt, det giver kortere køer på vejene, og det er klimavenligt, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Rejsekortaktiviteten har i løbet af august i perioder været tæt på samme niveau, som inden corona kom til landet. De seneste tal viser dog, at aktiviteten henover de forskellige områder ligger 10-20 procent under niveauet i en sammenlignelig periode i 2019. Bl.a. i S-togtrafikken er der knap 20 procent færre passagerer end samme periode i 2019.

- Gennem hele perioden med corona har operatører og medarbejdere i den kollektive transport udvist et stort ansvar og fleksibilitet ved at opretholde driften. De har holdt den kollektive trafik kørende for det kritiske personale og sikret, at det var muligt at holde ekstra afstand og udvise forsigtighed i den kollektive transport. Det vil jeg gerne sige tak for.

- Nu er vi tilbage til de tider, hvor man endelig må springe på toget, stige på bussen eller gå ned i metroen. Trafikvirksomhederne har desuden udviklet et nyt fleksibelt pendlerprodukt, der understøtter en mere fleksibel hverdag for dem, som har øget mulighed for hjemmearbejde. Det vil jeg gerne opfordre til, at man udnytter, siger transportminister Benny Engelbrecht.

 

Passagererne opfordres til at vende tilbage til den kollektive trafik efter corona

Transportminister Benny Engelbrecht opfordrer flere passagerer til at vende tilbage til den kollektive trafik i takt med at alle coronarestriktioner afskaffes.