Gå til hovedindhold

TEMA 2010

TEMA er et beregningsprogram, som kan udregne energiforbrug og emissioner ud fra oplysninger om transportmiddel, rute og afstand.

Indhold

  TEMA retter sig mod trafik- og miljømedarbejdere i ministerier, styrelser, regioner, kommuner, uddannelses- og forskningsinstitutter samt virksomheder. Det er tilsigtet, at TEMA skal være let at gå til, men det forudsættes, at brugeren har et basalt kendskab til transportteknologi og miljøforhold.

  TEMA kan beregne energiforbrug og emissioner for både person- og godstransport for følgende transportmidler: Personbiler, busser, tog, fly, færger, varebiler, lastbiler, godstog, godsfærger og fragtskibe.

  Der er lagt information om afstande i Danmark ind i TEMA. Således kan brugeren vælge mellem 687 destinationer, som der kan transporteres til og fra. Disse destinationer udgør byer med flere end 1000 indbyggere, DSB's stationer på hoved-, regional- og lokalbaner, S-togs nettet, METRO, lufthavne og større havne. TEMA kender vej- og baneafstanden mellem destinationerne og kan beregne, hvor stor en del af emissionerne der finder sted i byområder for en given transport.

  Programmet anvendes sådan, at brugeren specificerer en række ture med forskellige transportmidler, hvorefter TEMA beregner energiforbrug og emissioner på de enkelte ture. Det er muligt at regne på transporter, der er sammensat af flere forskellige transportmidler, hvormed det er let at sammenligne miljøeffekter for alternative valg af transportmidler.

  Sådan bruger du selv TEMA:
  Download programmet som en zip-fil nedenfor.
  Download vejledningen

  Åbn vejledningen, som fortæller dig, hvordan du installerer programmet på din egen computer. Det er ikke svært, men der er et par enkle trin, du skal gennemføre, før du selv kan bruge programmet.

  Du kan også downloade den fyldestgørende tekniske rapport nedenfor.