Gå til hovedindhold

Security

Security handler om forebyggelse af ulovlige handlinger mod luftfarten (terror mv.). Security er også en betydningsfuld opgave, der i de senere år har medført en stærkt øget opmærksomhed. Formålet er i samarbejde med politiet at sikre et højt security-niveau i Danmark.

Indhold

    Før den 11. september 2001 var sikkerhedsniveauet højt – både i Danmark og i resten af Europa – men siden er der løbende gennemført en række nye tiltag for at beskytte den civile luftfart. Dette sker bl.a. ved, at alle passagerer og alt personale, der arbejder i lufthavnen, screenes når de bevæger sig ind på lufthavnens afspærrede område.

    Toppen af isbjerget

    Som myndighed for den civile luftfart er det Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen som fører tilsyn med, at regler, procedurer og sikkerhedsplaner følges i de enkelte lufthavne og luftfartsselskaber, men det er Politiet, der - på baggrund af de informationer de har til rådighed - løbende foretager en vurdering af trusselsbilledet. Derfor er Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen og Politiet i løbende kontakt, sådan at der hurtigt kan indføres supplerende eller ekstraordinære sikkerhedsforanstaltninger, hvis trusselsbilledet ændrer sig.

    Langt de fleste af de sikkerhedsmæssige tiltag, der foregår i lufthavne og hos luftfartsselskaber, er ikke noget, passagererne bemærker, når de skal ud at rejse. De ser kun "toppen af isbjerget" som fx eftersyn af personer og håndbagage ved indgangen til lufthavnens afspærrede område. Dermed er det lykkedes at opretholde luftfarten som en effektiv og hurtig - og først og fremmest sikker - transportform.