Red Postmand Per

17. januar 2010

Af transportminister Lars Barfoed (K)

Danskerne elsker ny teknologi. Især kommunikationsteknologi som mobiltelefoner og bærbare computere med trådløst internet. Vi sender e-mails, sms'er og handler på nettet som aldrig før. Og vi er tilmed gode til det og bliver hurtigt fortrolige med nye applikationer, hvor vi kan kommunikere elektronisk med hinanden både via tale, skrift eller visuelt på nettet. Selv kontakten med offentlige myndigheder, kommunekontoret, banken, forsikringsselskaberne, pensionsselskaberne eller for den sags skyld bilsynet foregår i høj grad via nettet.

Digitaliseringen er en kæmpe succes. Men den har også konsekvenser for den gamle måde at kommunikere på. Alene de sidste ti år er brevmængderne faldet med en tredjedel. Vi sender stort set ikke almindelige papirbreve til hinanden mere. I 2008 sendte en gennemsnitlig husstand i Danmark kun et brev hver anden uge og en enkelt pakke om året. Og det var inklusiv alle julekortene.

Danskernes valg taler sit tydelige sprog. Vi fravælger den gammelkendte brevforsendelse – som den unge generation i øvrigt kalder snail mail – og benytter i stedet de nye teknologiske muligheder.

Udviklingen på postmarkedet har den konsekvens, at Postmand Per ender som en nostalgisk figur, hvis vi ikke handler i tide og tilpasser både virksomheden Post Danmark og det nuværende serviceniveau til de faktiske forhold på markedet i dag.

Alligevel er der mange, som går rundt med en romantisk tilgang til postmarkedet. Postombringning hver eneste dag på nær om søndagen og helst bragt helt ind i køkkenet, hvor den nylavede kaffe står klar på kanden til Postmand Per, er nærmest blevet et velfærdsgode på linje med uddannelse og adgang til rent drikkevand. Jeg har blandt andet fået kritik af det socialdemokratiske folketingsmedlem Benny Engelbrecht og af formanden for Landsbyerne i Danmark Carsten Abild, fordi jeg har forholdt mig til virkeligheden på postmarkedet og åbnet op for en fordomsfri diskussion af færre krav til serviceniveauet.

Det er på høje tid, at vi handler, hvis vi skal redde fremtiden for Postmand Per. Men det gør vi altså ikke ved at fastholde billedet af landlig idyl og et postberedskab og -service som i de gode gamle dage, vi kender fra Morten Korch-filmene. I givet fald er der nemlig kun en til at betale regningen, og det er de danske skatteydere, som jo netop har fravalgt brugen af brevforsendelsen.

Ærlig talt, det ville da være helt galt at lade skatteyderne betale ekstraregningen for at bevare et alt for stort postberedskab og -service, som skatteyderne ikke benytter. Men det er måske det, som Socialdemokratiet og foreningen Landsbyerne i Danmark ønsker? I så fald må jeg bare sige, at jeg er uenig, for jeg står på skatteydernes og Postmand Pers side, når det gælder fremtidens udvikling af postmarkedet i Danmark.