Historisk løft til tog

Af Henrik Dam Kristensen transportminister (S) og Arne Boelt borgmester (S) i Hjørring

07. marts 2013

TRAFIKPLAN: Regeringen har reserveret 27,5 mia. kroner fra en nyoprettet oliefond - Togfonden DK - til et historisk løft af den danske jernbane.

Med fonden vil regeringen bringe rejsetiden i tog mellem København og Odense, Odense og Aarhus samt Aarhus og Aalborg ned på én time pr. strækning. Samtidig vil vi elektrificere alle hovedstrækninger i Danmark, så hurtigt det er praktisk mulig.

Det betyder, at Nordjylland også kommer med på "elektrificeringsvognen", da vi afsætter 6 mia. kroner til at elektrificere hele vejen fra Fredericia over Aalborg til Hjørring og Frederikshavn.

Elektrificeringen betyder - ud over mere miljøvenlige tog - også konkrete forbedringer for passagerne. For el-tog er mere stabile og rettidige end dieseltog, hvilket simpelthen giver mulighed for en bedre togbetjening til kunderne. Nordjyderne vil også undgå besværlige skrift fra dieseltog til el-tog.

Med det historiske løft af jernbanen i Danmark, får Nordjylland altså markante forbedringer af den kollektive transport.

Vi er meget tilfredse med, at vi nu sikrer, at den kollektive trafik bliver langt bedre rustet til fremtidens krav og at den vil løfte en langt større del af danskernes transportbehov. Det vil medvirke til at vi får en bæredygtig og grøn transport i Danmark og reducere trængslen på vejene.