Jeg håber at få gode inputs med fra Svendborg i dag

Af Henrik Dam Kristensen transportminister (S)

22. maj 2013

I Svendborg kan man noget med cykling. Man har i kommunen bl. a. haft stor succes med en målrettet indsats for at få flere i sadlen og med at få cykling tænkt bredt ind i byudviklingen.

Jeg besøger derfor i dag, onsdag, den sydfynske cykelby som led i en " cykelturné" med det formål at samle input fra en række byer med særlige cykelkompetencer.

Erfaringerne vil vi bruge i arbejdet med en ny national cykelstrategi for Danmark. Med strategien har vi det mål at gøre Danmark til verdens bedste cykelnation. Vi vil have flere danskere op på cyklen, og få cyklen taget mere alvorligt som transportmiddel i hverdagen.

For selvom om vi er en cykelnation, så er der behov for nytænkning, hvis vi ikke skal sakke bagud på cykelområdet. Og en af vejene til det er at få udbredt gode, lokale cykeltiltag til resten af landet.

Vi vil også se på, hvordan vi skaber bedre rammer for cykelturismen i Danmark. Det har potentiale til at skabe vækst og arbejdspladser i områder uden for de store byer - for eksempel i det sydfynske. For Danmark har rigtig meget at tilbyde cykelturister, og jeg tror, at rigtig mange gerne vil komme og opleve Cykeldanmark.

Cykelstrategien er også et af emnerne på en stor cykelkonference, som løber af stablen i netop Svendborg i dag. Svendborg Kommune er vært for konferencen, som arrangeres i samarbejde med Vejdirektoratet og Cyklistforbundet.

Ud over at deltage i konferencen, skal jeg sammen med borgmesteren på en cykeltur rundt i byen for ved selvsyn at se nogle af de initiativer, man i kommunen har lavet for at fremme cyklisme.

Alt i alt er Danmark langt fremme på cykelfronten, og det kan vi være stolte af. Men at det går godt, betyder ikke, at vi skal læne os tilbage. Vi skal være ambitiøse og turde spørge, hvad vi kan få ud af cykling. Det gør man i Svendborg, og det er min forhåbning, at jeg kan tage en masse brugbare input med i dag, som vi kan tage med i arbejdet for at få Danmark helt i front som cykelnation.

Vi vil have flere danskere op på cyklen, og få cyklen taget mere alvorligt som transportmiddel i hverdagen.