Jeg håber på gode input fra Randers

Af Henrik Dam Kristensen, medlem af Folketinget, Transportminister, Socialdemokraterne

07. juni 2013

Hvad er det, man kan med cykling i Randers? Det spørgsmål vil jeg blive meget klogere på, når jeg søndag besøger det midtjyske cykelcentrum, der netop er blevet kåret som årets cykelkommune, blandt andet på grund af kommunens succes med at gå utraditionelle veje for at få flere op på cyklen. Den indsats kan resten af Danmark lære af.

Jeg vil på dagen - sammen med fungerende borgmester Steen Bundgaard - tage på cykeltur rundt i byen for ved selvsyn at se nogle af de initiativer, man i kommunen har haft succes med. Jeg får også æren af at skyde det nye cykelløb - Gudenåløbet - i gang.

Mit besøg er led i en »cykelturné«, som har det formål at samle input fra byer med særlige cykelkompetencer. Erfaringerne vil vi bruge i arbejdet med en ny cykelstrategi for Danmark. Med strategien har vi det mål at gøre Danmark til verdens bedste cykelnation.

Vi vil have flere danskere op på cyklen og få cyklen taget mere alvorligt som transportmiddel i hverdagen. For selv om vi er en cykelnation, så er der behov for nytænkning, hvis vi ikke skal sakke bagud på cykelområdet. Og en af vejene til det er at få udbredt gode lokale cykeltiltag til resten af landet.

Vi vil også se på, hvordan vi skaber bedre rammer for cykelturismen i Danmark. Det har potentiale til at skabe vækst og arbejdspladser i områder uden for de store byer. For Danmark har rigtig meget at tilbyde cykelturister, og jeg tror, at rigtig mange gerne vil komme og opleve cykeldanmark.

Alt i alt er Danmark langt fremme på cykelfronten, men at det går godt betyder ikke, at vi skal læne os tilbage. Vi skal være ambitiøse og turde spørge, hvad vi kan få ud af cykling. Det gør man i Randers, og det er min forhåbning, at jeg kan tage en masse brugbare input med i arbejdet for at få Danmark helt i front som cykelnation.

Og så ser jeg frem til at møde dem, det hele handler om - nemlig børn og voksne, der vælger at tage cyklen, og som bidrager til, at vi i Danmark har en cykelkultur, som vi kan være stolte af, og som både gavner vores sundhed, miljø og økonomi.