Togfonden: Et minut sparet er et minut tjent

Af Pia Olsen Dyhr, transportminister, SF

27. september 2013

Danskerne bruger hver dag mange timer på transport til både arbejde, studier og fritidsinteresser.
Derfor arbejder regeringen for at skabe så effektive og miljørigtige transportløsninger som muligt for at imødekomme hverdagens trafikale udfordringer.

Niels Poulsen fra Venstre spurgte for nylig her i avisen, om vi virkeligt har så travlt i et land af Danmarks størrelse ( Folkebladet 23.
september).

Og til det kan jeg kun svare: Ja! Der er et stort behov for at kunne komme nemt fra A til B, uanset hvor i landet man bor.

Vi ønsker alle at være effektive på vores arbejdsplads og bruge mere tid sammen med familie og venner i stedet for at spilde timerne på transport. Derfor kan selv få minutter være afgørende for vores valg af transportmiddel.

Togfonden vil sikre, at danskerne vil få endnu bedre muligheder for at kombinere forskellige transportmidler og opnå hurtigere rejsetider end i dag med nye klimavenlige el-tog. Vi gør det ganske enkelt lang mere effektivt at tage toget frem for bil eller fly rundt i Danmark.

Fremover vil en togtur fra Horsens til København kunne gøres 29 minutter hurtigere end i dag. Det er næsten en halv time hurtigere end med bil, og det er uden, at der er taget højde for trængslen på vejene omkring de større byer undervejs.

Togturen mellem Horsens og Aarhus vil ligeledes blive skåret ned fra 29 minutter i dag til kun 18 minutter. Der er sparet tid nok til at kunne nå at handle i Fakta, hvis man skal tro reklamerne, og det tror jeg bestemt, enhver dansk familie vil sætte pris på.

Jeg mener derfor, at oliemidlerne fra Nordsøen bliver brugt helt rigtigt i en togfond, der vil gøre hverdagen lettere for rigtig mange danskere i hele landet.

Jeg har set, at Venstre i stedet foreslår skattelettelser til olieselskaberne. Men jeg mener sådan set, at olien i Nordsøen tilhører os alle sammen. Derfor er en retfærdig beskatning af overskuddet helt naturlig. De hurtigere rejsetider, som Togfonden DK vil give, er til gavn for os alle, fordi mobiliteten i Danmark øges. Det fremmer både beskæftigelse og vækst, og det må selv Venstre vel være for.