Togplan forkorter rejsetiden til København

Af Henrik Dam Kristensen, transportminister (S)

21. marts 2013

I dag tager det 3.08 minutter at tage toget fra Esbjerg til København. Med fremtidens tog vil det blot tage to timer til Hovedstaden, og en time til Odense. Det giver Esbjerg en meget fordelagtig position i den plan for fremtidens jernbane, som regeringen har fremlagt.

Regeringen har reserveret 27,5 milliarder kroner fra en nyoprettet oliefond - Togfonden DK - til et historisk løft af den danske jernbane. Med fonden vil regeringen bringe rejsetiden i tog mellem København og Odense, Odense og Aarhus samt Aarhus og Aalborg ned på én time per strækning.

Samtidig vil alle hovedstrækninger i Danmark blive elektrificeret så hurtigt, det er praktisk muligt. Vi er allerede i gang med projektet om at sætte el til strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov, men Esbjerg kan bestemt glæde sig over, at resten af hovedtrækningerne i Danmark nu også bliver elektrificeret. For det vil generelt betyde færre besværlige skift fra dieseltog til el-tog. Samtidig er el-tog er mere stabile og rettidige end dieseltog, hvilket simpelthen giver mulighed for en bedre togbetjening til kunderne.

Der er ingen tvivl om at de mange milliarder, vi nu sætter af til at forbedre togtrafikken, er en forbedring for hele Danmark.