Med brok er vi vores egen værste fjende

STOLTHED: Hvis vi skal have skabt ny udvikling her i vores område, skal vi altså sige farvel til sortsyn, intern uenighed og negativitet.

23. juni 2014

Af Magnus Heunicke MF (S) transportminister valgt i Sjællands Storkreds

Her ude på Syd-og Vestsjælland er vi eksperter -ja noget nær Danmarksmestre -i at brokke os over de ting, der ikke lykkes. Over at alle andre, jyder, københavnere, nordsjællændere bare får det hele. Og over vores egen eller måske især nabokommunens fejl eller succes.

Jeg er helt overbevist om, at vi med netop den tilgang til tingene er vores egen værste fjende. Frem for at tale vores egn, vores virksomheder, vores idérigdom og vores naboer op, taler vi det hele ned i et sort hul.

Jeg vil gøre det til et politisk projekt at få vendt den negative spiral. Og alle er mere end velkomne ombord.

Lad mig være helt konkret og vise, hvad jeg mener: Ruslands store vinter-prestigeprojekt, OL i Sotji, krævede mange store anlægsbyggerier.

Mest imponerende var den store ishockey-hal, der havde plads til 15.000 tilskuere, og som dannede rammen en af OL's mest sete finaler målt på tv-seere verden over.

Næstved valgt

Da russerne skulle opføre dette enorme bygningsværk, gik de ud på verdensmarkedet og undersøgte, hvem der kunne levere et så stort udluftningssystem.

Valget faldt på Novenco i Næstved. Her tegnede, udviklede, producerede og svejsede et par hundrede ingeniører, smede og 3F'ere hele systemet, og det blev pakket på lastbiler på Ydernæs og kørt hele vejen til Sotji. Til tiden, til prisen.

Sådan! Jeg glemmer sent den stolthed, jeg så i øjnene på medarbejderne, da jeg besøgt Novenco for et par år siden og hørte om den spektakulære ordre. Det er fuldt fortjent.

Eneste glasværk

Et andet eksempel er Danmarks eneste glasværk, som ligger i Holmegaard.

Stort set samtlige øl-og sodavandsflasker, danskerne får i hænderne, er produceret på Ardagh, smeltet af genbrugsglas i de enorme ovne. Her produceres også syltetøjsglas, og hver eneste dag kører 2 millioner færdige glas og flasker ud fra glasværket, parat til at blive fyldt op med mad og drikke på andre danske arbejdspladser -ja en stor del går endda til eksport på verdensmarkedet.

På forsiden af Sjællandske

Eksempler er der masser af. Hvis det var mig, der redigerede Sjællandske, stod de på forsiden af avisen. Der er masser at være stolt over.

Jeg taler ikke for at feje udfordringerne ind under gulvtæppet. Men hvis vi skal have løst problemerne og skabt ny udvikling her i vores område, så skal vi altså sige farvel til sortsyn, intern uenighed og negativitet.

Det starter med os selv, og jeg tror, vi skulle have gjort det for længe siden. Men det er ikke for sent. Lad os så komme i gang.