Ren luft i togvognene

19. september 2014

Af Magnus Heunicke MF, (S) transportminister

Jeg er helt enig med Sandra Santana i, at der skal gøres noget ved luftforureningen i de dobbeltdækkervogne, der trækkes af de gamle ME-lokomotiver.

DSB er allerede i gang med adskillige tiltag for at nedbringe partikelforureningen, og flere er på vej.

Det er vigtigt, at pendlerne kan indånde ren luft, og heldigvis har de skadelige partikler en udløbsdato. Med Togfonden har regeringen afsat penge til at få elektrificeret hele det danske jernbanenet, og det giver hurtigere og mere miljørigtige tog uden partikelforurening.

Togfonden er et stort løft af den danske jernbane, og jeg ville på hele Danmarks vegne ønske, at vi havde lavet den investering for lang tid siden. Så havde vi ikke stået med partikel-problemet i dag. Det er derfor en klar og vigtig prioritering at få ført den historisk ambitiøse togfond ud i livet hurtigst muligt, så vi kan råde bod på fortidens negligering af jernbanen.

Vi arbejder derfor af to spor for at sikre et ordentlig miljø i de danske tog: Eltogene skal hurtigst muligt på skinnerne, og vi skal reducere de skadelige partikler, som de gamle lokomotiver giver. DSB har netop færdiggjort arbejdet med at sætte helt nye filtre på alle dobbeltdækkervognene, og det kan reducere antallet af ultrafine skadelige partikler med 40 pct. Samtidig er DSB i gang med at undersøge muligheden for at forhøje skorstene på diesel-lokomotiver, så de skadelige partikler blæser henover togvognene i stedet for at ramme indsugningen.

Jeg så gerne, at vi slet ikke behøvede de gamle diesel-lokomotiver, og at vi kunne køre dem en tur på Jernbanemuseet.

Men det ville være en dramatisk forringelse af den sjællandske regionaltrafik på kort sigt, og for at sikre at passagerene kan få en siddeplads i toget, bliver vi nødt til bedst muligt at formindske de skadelige partikler og holde togene på skinnerne, indtil vi får bragt den danske jernbane ind i en helt ny æra. Fremtiden er miljørigtig, hurtig og partikelfri, og det ser jeg frem til på alle pendleres vegne.