Den lille detalje

Socialdemokraterne konsekvent udelader.

Fanø Ugeblad

28. januar 2016

Af Hans Christian Schmidt, tranport-og bygningsminister (V) 

Johan Brink Jensen har så travlt med at angribe den nuværende regering, at han glemmer en lille detalje. I kampen for trafikal ligestilling fandt den tidligere regering lige præcis 0 kroner til billigere passagerbilletter til øerne.

Nu har jeg i min politiske karriere heller ikke mødt mange politikere, der er stolte af at have fundet 0 kroner til et vigtigt formål, så det kunne måske tænkes, at glemsomheden kunne være bevidst.

Godt nok fik Socialdemokraterne sved på panden lige inden valget nærmede sig, og så lovede de pludselig en masse millioner. Men som så meget andet blev det ved løftet.

Der blev desværre ikke lavet nogen bindende politisk aftale, der gjorde det muligt at sende pengene ud til øerne.

Lidt ros skal Socialdemokraterne til gengæld have. For os, der i årevis havde forsøgt at få den tidligere regering til at få øjnene op for udviklingsbehovet på øerne, var det fascinerende at se, hvordan det forestående folketingsvalg i sommers pludselig kunne få Socialdemokraterne til at anerkende nødvendigheden af billigere passagerbilletter.

Mere forventeligt var det så, at den pludselige åbenbaring ikke kunne udmønte sig i én eneste krone til det formål.

Dermed blev slutresultatet også den naturlige og triste konsekvens af den politik S-SF-R regeringen førte: Billigere passagerbilletter kunne Socialdemokraterne ikke finde penge til.

Regeringen har sat en ny dagsorden. Vi skal have vækst og udvikling i hele landet, og det gælder helt ud på øerne.

Vi vil lade færgerne til øerne få lidt medstrøm ved at sænke priserne på passagerbilletterne. Allerede i 2016 har vi fundet finansiering på 42,5 mio. kroner til billigere billetter og 85 millioner i 2017. Det er et vigtigt skridt i kampen for trafikal ligestilling.

Det har ikke været let at finde pengene. Den tidligere regering efterlod ikke kun et akut behov for at opprioritere øerne, de efterlod også en økonomi kørt ud til grænsen.

Derfor er der brug for at holde fast i og glæde sig over, at vi efter fire forsømte år, nu er på vej til at give øerne en tiltrængt håndsrækning. Vi er på vej til at skabe det nødvendige grundlag for vækst og udvikling på de danske øer. Det er der i høj grad brug for.