Færgebilletter. Rygstød til øerne

12. februar 2016

af Karen Ellemann, social-og indenrigsminister, Hans Christian Schmidt, transport-og bygningsminister, Venstre

I mange år har de danske øer ønsket sig penge til billigere færgebilletter for passagerer og biler.

Det ønske har vi i regeringen netop imødekommet med vækstaftalen " Vækst og udvikling i hele Danmark", som er indgået med en række politiske partier.

Nu har vi sikret, at øerne får 95 millioner kroner om året fremover til at sænke billetpriserne på både statslige og ikke-statslige færgeruter.

Det er endda 10 millioner kroner mere, end vi oprindeligt lagde op til.

Den økonomiske i ndsprøjtning giver øerne nye og tiltrængte muligheder.

Den betyder nemlig, at turisterne skal have færre penge op af lommen, når de fremover vil sejle med færge til øerne uden for højsæsonen.

På den måde kan øerne forlænge den traditionelle turistsæson og nemmere tiltrække gæster i foråret og efteråret.

Vores håb i regeringen er samtidig, at flere turister og mere aktivitet giver flere arbejdspladser og en større tilskyndelse til at flytte til øerne på helårsbasis.

For regeringen har det været en vigtig prioritet at finde pengene til billigere færgebilletter. Vi har taget et stort skridt i retning af et såkaldt landevejsprincip. Ved et landevejsprincip fastsættes billetprisen for at sejle med færge, så den svarer til omkostningen ved at køre den samme strækning på landevej.

Men selv om der nu er øremærkede penge på vej til færgerne, vil vi ikke detailstyre de enkelte ruter. Vi skal ikke fra centralt hold bestemme de enkelte billetpriser.

Det er vores klare holdning, at det er de enkelte kommuner og færgeruter, som bedst selv vurderer, hvordan de giver passagererne den bedste service for pengene. For de kommunale færgeruter er det et lokalt anliggende, og for de statslige færger bliver det en aftale med operatøren på grundlag af eksisterende kontrakter.

De billigere færgebilletter kan blive til virkelighed allerede efter sommerferien i år. Vi er i regeringen overbevist om, at vi med de 95 millioner kroner giver et rigtig godt skub til udviklingen på de enkelte øer. Naturligvis i samspil med den ihærdige og engagerede indsats, som foregår lokalt.