Regeringen har taget ansvar for øernes vækst og udvikling

07. januar 2016

Af  Hans Christian Schmidt, transport-og bygningsminister, og Karen Ellemann, social-og indenrigsminister

Socialdemokraterne Bjarne Corydon og Johan Brink har tilsyneladende et stort problem med, at en regering tager ansvar.

Anderledes kan man ikke tolke det indlæg i Jydske Vestkysten, hvor de kaster om sig med uberettigede anklager mod regeringen, som netop har taget ansvar for de danske øers vækst og udvikling.

De to socialdemokrater er utilfredse med, at den nuværende regering allerede i 2016 har fundet 42,5 mio. kroner og fra 2017 har fundet 85 mio. kroner til billigere billetter til øer. Penge der er med til at sikre grundlaget for turisme og bosætning på øerne - og som er et væsentligt skridt i retning mod landevejsprincippet.

Regeringen kunne selvfølgelig godt have fulgt den tidligere regerings linje i forhold til at skabe vækst og udvikling på øerne.

Vi kunne have valgt at gøre det samme for færgepassagererne som den tidligere regering gjorde i tre og et halvt år - nemlig ingenting.

Og igennem næsten tre år nægtede den tidligere regering helt at adressere vigtigheden af vækst og udvikling på de danske øer.

Men regeringen vil en ny kurs. Vi skal indfri øernes potentiale og sikre vækst og udvikling i hele landet.

Derfor har vi også afsat penge til at tage et vigtigt skridt i retning af landevejsprincippet.

Rigtige penge til billigere billetter kan bruges ude på øerne.

Det kan de retoriske julelege som socialdemokraterne er begyndt på her i december måned ikke.

Og tilbage står fakta: Selvom den tidligere regering kort før valget pludselig lovede en masse millioner til øerne, så fandt den aldrig pengene.

Den tidligere regering planlagde derimod finanspolitikken helt ud til grænserne af det tilladte i budgetloven. Så vi har en bunden opgave med at stramme op på finanserne og få økonomien væk fra kanten.

Derfor var det ikke en let opgave at finde penge til billigere billetter til øerne. Men det var en nødvendig opgave, for øerne har brug for, at der bliver taget ansvar. Det sker heldigvis nu.