Rigtige penge til billigere billetter

16. januar 2016

Af Hans Christian Schmidt, transport-og bygningsminister

ØER: I sin iver over at angribe regeringens vigtige skridt mod trafikal ligestilling på øerne, glemmer Rasmus Prehn (19.12.) meget konsekvent at fortælle, hvor mange penge den tidligere regering fandt til billigere passagerbilletter til øboerne på bl. a. Egholm eller Læsø.

Om glemsomheden er bevidst eller ej, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men jeg har været i politik længe nok til at vide, at det beløb, som den tidligere regering afsatte til at sikre billigere passagerbilletter, bestemt ikke passer ind i et harmdirrende debatindlæg fra en tidligere regeringsansvarlig.

Nul kroner lykkedes det for SR-regeringen at finde til billigere passagerbilletter i kampen for trafikal ligestilling til øerne. Nul kroner blev der lavet politisk aftale om, og nul kroner fik øerne til de billigere passagerbilletter, som de havde efterspurgt i årevis. Nul kroner kunne en socialdemokratisk transportminister styre i havn.

Den nuværende regering har allerede i 2016 fundet 42,5 millioner kroner og fra 2017 85 millioner kroner og foreslået, at de bruges til billigere billetter til øer. Penge der er med til at sikre grundlaget for turisme og bosætning på øerne - og som er et væsentligt skridt i retning af landevejsprincippet.

Regeringen kunne selvfølgelig godt have fulgt den tidligere regerings linje i forhold til at skabe vækst og udvikling på øerne. Vi kunne have valgt at gøre det samme for færgepassagererne, som den tidligere regering gjorde i tre og et halvt år - nemlig ingenting. Og igennem næsten tre år nægtede den tidligere regering helt at adressere vigtigheden af vækst og udvikling på de danske øer.

Men regeringen vil en ny kurs. Vi skal indfri øernes potentiale og sikre vækst og udvikling i hele Danmark. Derfor har vi også afsat penge til at tage et vigtigt skridt i retning af landevejsprincippet.

Rigtige penge til billigere billetter kan bruges ude på øerne.

Jeg har forståelse for, at socialdemokraterne her efter lukketid har fået ondt i samvittigheden over for øbeboerne, men deres retoriske finter ændrer ikke på fakta: Selvom den tidligere regering kort før valget pludselig lovede en masse millioner til øerne, så fandt den aldrig pengene. Den tidligere regering planlagde derimod finanspolitikken helt ud til grænsen. Så vi har en bunden opgave med at stramme op på finanserne og få økonomien væk fra kanten. Derfor var det ikke en let opgave at finde penge til billigere billetter til øerne.

Men det var en nødvendig opgave, for øerne har brug for, at der bliver taget ansvar. Det sker heldigvis nu.