Sandheden om S-togsaftalen

Lokalavisen Frederikssund

12. januar 2018

Af transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA)

Det er ikke korrekt, når Arne Lund i et debatindlæg her i avisen skriver, at den nye politiske aftale om fremtidens S-tog betyder, at rejsetiden mellem Hillerød og København H vil blive forlænget til cirka 55 minutter. Det vil ærlig talt klæde debatten, hvis den baserer sig på reelle fakta i stedet for gætterier.

Her er derfor de tørre kendsgerninger om den nye politiske aftale mellem regeringen, DF og R:

1. Det er planen, at de førerløse S-tog skal have samme maksimalhastighed som de nuværende S-tog, og derfor er det direkte misvisende, når Lund skriver, at farten vil blive sænket.

2. Erfaringen fra metroen viser, at automatiseret drift er mere robust, og derfor tillader flere tog i timen, da der ikke skal lægges så meget 'luft' ind i køreplanen som i et system med førere.

3. I forbindelse med udbuddet af automatiserede S-tog skal det besluttes, hvordan driftskonceptet for de automatiske S-tog skal være. I modsætning til, hvad Lund skriver, er mulighederne åbne. Hvis man ikke øger frekvensen i myldretiden ud over 30 tog i timen gennem boulevardbanen ved Nørreport, vil man kunne fastholde det nuværende koncept med hurtige og langsomme tog. Når man samtidig kan tage 'luft' ud af køreplanen, bliver rejsetiderne hermed faktisk kortere end i dag og ikke længere. Men det kan også vælges at køre flere tog i myldretiden. I så fald skal togene stoppe ved alle stationer undervejs. 

4. Selv hvis man lader togene standse ved alle stationer, udebliver dog den rejsetidsmæssige katastrofe, som Lund truer med. Fra Hillerød bliver rejsetiden cirka 45 minutter – og ikke 55 minutter, som Lund påstår. Til gengæld kan man så få flere afgange at vælge mellem. 

Det står os derfor frit for, om vi vil bevare de hurtige og mere direkte forbindelser, eller om vi vil have flere afgange i myldretiden mod at stoppe ved alle stationer undervejs.

I et tæt befolket område som Storkøbenhavn skal man ikke undervurdere betydningen af frekvensen. Med automatiske S-tog kan vi for eksempel køre tog hvert femte minut i myldretiden fra Høje-Taastrup til København, mod at rejsetiden til hovedbanegården bliver forlænget med 3-4 minutter.

Hvis Lund derfor kigger på aftalens indhold, vil han i stedet opdage, at vi ved at automatisere og udbyde det samlede S-togssystem kan opnå en driftsgevinst til en værdi af 1,3 milliarder kr.
Hvis vi omsætter en del af gevinsten i døgnbetjening og hyppigere afgange, vil der komme op til 13 millioner flere passagerer om året. Det er nogle fordele, vi som politikere mener, vi skal gribe.

Med aftalen sikrer vi nemlig, at fremtidens togtrafik i hovedstadsområdet fokuserer på passagererne og giver dem en bedre og mere effektiv togdrift.