Elbilen. Et vigtigt redskab i klimakampen

Jydske Vestkysten

09. oktober 2019

Af Benny Engelbrecht, MF, (S), transportminister

LÆSERBREV: Jeg har selv en plug-inhybridbil, og jeg kan derfor kun så levende sætte mig i Hans Erik Adsbøls sted, når han fortvivlet her i avisen konstaterer, at der mangler ladestandere i det sønderjyske. Jeg bor nemlig selv i Gråsten.

Der er ingen tvivl om, at elbilen er et af de redskaber i værktøjskassen, der kan bidrage til at reducere vores samlede CO2-udslip med 70 procent inden 2030, men det kræver, at vi også indretter vores infrastruktur efter denne nye biltype.

Det var en af årsagerne til, jeg for nylig var på studietur i Oslo for at se, høre og lære mere om, hvordan nordmændene er lykkedes med at omstille deres samfund og infrastruktur til flere elbiler på vejene.

Min norske ministerkollega fortalte mig blandt andet, at det har været frygtelig dyrt for Norge at nå dertil. Vi skulle gerne undgå, at det også bliver frygtelig dyrt for de danske skatteborgere. Derfor afventer vi den grønne bilkommission under ledelse af Anders Eldrup.

Kommissionen har fået til opgave at udarbejde anbefalinger til, hvordan vi bedst muligt kan sikre for eksempel flere elbiler og ladestandere i Danmark. Jeg er enig med Hans Erik Adsbøl i, at det haster at sikre bedre vilkår for elbiler og el-bilejere i Danmark, men det vigtigste for mig er, at vi finder de rigtige løsninger fra begyndelsen, så det ikke ender med at blive frygteligt dyrt også i Danmark.