Husk at tænde baglygterne på din bil -det er der desværre mange, der glemmer

Fredericia Dagblad, Horsens Folkeblad og Vejle Amts Folkeblad

28. november 2019

Benny Engelbrecht, transportminister (S) og adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller

I vintermånederne er det ofte mørkt, når mange af os kører til og fra arbejde, eller når vi henter eller bringer børnene i institutionen og til fritidsaktiviteter.

Samtidig er der også mange dage, hvor det regner, og sigtbarheden er nedsat.

Derfor er det ekstra vigtigt, at man på denne årstid husker at få tændt lyset på sin bil. Men det er der desværre mange, der glemmer.

I Region Midtjylland har 66 pct. af bilisterne mødt en bil med slukkede baglygter i mørkt eller tåget vejr, og i Region Syddanmark er tallet 71 pct., viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

På landsplan er tallet 63 pct.

De slukkede baglygter er noget, der både kan skabe farlige situationer, og som irriterer mange i trafikken.

Hvorfor er problemet opstået? Problematikken handler om, at reglerne for EU-typegodkendelse af biler løbende er blevet ændret.

De nyeste tekniske regler på området kræver, at lygtetænding sker automatisk.

Reglerne gælder dog ikke bagudrettet.

Der er derfor biler, som er konstrueret efter de gamle regler, hvor der ikke er krav om, at deres lygter tændes automatisk.

Nogle bilister kan derfor uforvarende komme til at køre rundt uden lys bagpå, fordi de glemmer eller ikke ved, at de selv skal tænde baglygterne på netop den bil, de kører i.

Derfor har vi sat gang i en oplysningskampagne, som skal sætte fokus på problemet, og vi håber, at alle bilister vil tjekke deres lys, inden de bevæger sig ud i vintermørket.

Et godt råd er at tænde for nærlyset. Så er man sikker på, at der både er nærlys foran på bilen og lys i baglygterne.

Hvis man ejer en bil, som ikke automatisk tænder baglygterne, enten når man starter bilen, eller når det bliver mørkt, så kan man spørge et værksted, om bilen kan indstilles sådan, at baglygterne altid tænder, når man starter motoren.

Og husk også at du med mellemrum bør tjekke, at alle pærer i dine billygter virker. Så får vi alle en mere sikker køretur i de mørke vintermåneder.

I Region Midtjylland har 66 pct. af bilisterne mødt en bil med slukkede baglygter i mørkt eller tåget vejr, og i Region Syddanmark er tallet 71 pct., viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker trafik.

På landsplan er tallet 63 pct.