Jeg er for længst trådt i arbejdstøjet

JyskeVestkysten

20. september 2019

Af Benny Engelbrecht (S), transportminister

V-Folketingsmedlemmerne Eva Kjer Hansen, Ellen Trane Nørby, Ulla Tørnæs, Hans Chr. Schmidt, Anni Matthiesen og Christoffer Melsona efterlyser her i avisen, at jeg genetablerer en dansk-tysk transportkommission.

Det kan jo lyde både handlekraftigt og nødvendigt, men hvis de fulgte lidt med, ville de vide, at kommissionen aldrig har været nedlagt. Den blev blot ikke prioriteret særligt højt af den tidligere regering. Kommissionen er faktisk for længst indkaldt til møde, og det er et møde, jeg ser frem til. For Syd- og Sønderjylland fortjener en bred aftale om fremtidens infrastruktur. Porten til Europa og dermed Jyllandskorridoren er rygraden i den danske grænseoverskridende trafik, og derfor gør det også indtryk, hver gang jeg mødes med de syd- og Sønderjyske erhvervsledere og borgmestre for at drøfte landsdelens infrastruktur.

Jeg er derfor i den grad trådt i arbejdstøjet, selvom de lokale V-Folketingsmedlemmer skyder mig det modsatte i skoene. Derudover hævder de, at det er mig, der har revet den tidligere regerings investeringsplan i stykker. I den forbindelse må jeg bare minde om, at det var den tidligere regering, der indgik en meget smal aftale med Dansk Folkeparti kort før lukketid inden valget. Derfor er der ikke længere flertal for planen. Derudover rejste Venstres transportordfører for kort tid siden selv tvivl om den indgåede investeringsplan ved at melde ud, at partiet ikke længere prioriterer en sydlig Ring 5.

Så når én finger peger fremad, er der som regel mindst to fingre, der peger på en selv, og derfor kan jeg med rette vende skribenternes spørgsmål om: Hvad er det egentlig Venstre vil? Jeg ønsker en bred aftale om fremtidens infrastruktur. Derfor vil alle Folketingets partier blive indkaldt til forhandlinger om en ny infrastrukturplan, så vi forhåbentlig kan indgå så bred en politisk aftale som muligt. En aftale, der kan holde - også selvom regeringsmagten skulle skifte. For jeg synes, at det er på tide, at vi politikere på tværs af venstre- og højrefløjen begraver stridsøksen og tager et fælles ansvar for fremtidens infrastruktur.

Derfor er jeg også meget glad for den konstruktive tilgang til de kommende forhandlinger, som jeg har bemærket fra Venstres transportordfører, der på et samråd har udtalt: "Nu er valget overstået, og nu skal vi så se, om vi kan finde hinanden i en bred aftale, og det er vi da opsat på fra Venstres side." Det, synes jeg, er meget positivt, og jeg ser frem til samarbejdet.