Jeg er som minister tilfreds med, at den nye færge er en hybridfærge

Bragt på Faa.dk og i Fyens Amts Avis

30. november 2019

Af Benny Engelbrecht (S), transportminister.

Læserbrev: Alle sejl er sat, når beboerne på Ærø i dag får en ny færge. Ærøxpressen bliver øens fjerde færgeforbindelse; og det er ikke fra hvilken som helst by, den nye færge vil stævne ud fra.

Marstal er en af vores mest stolte søfartsbyer og har i flere hundrede år været centrum for handel, transport og vækst på havet. Generation efter generation af bysbørn har haft fædre, brødre og sønner, der drev næring på bølgerne. Nye eventyr og farefulde ture på verdenshavene har hærdet Marstal og gjort byen og øen til en stolt hjemstavn for søens folk.

Det er derfor med stor ydmyghed og dybfølt glæde, at jeg i dag får mulighed for at tale ved indvielsen af den nye færge. Færgefarten er en naturlig del af min portefølje som transportminister, men det er min første færgeindvielse, så jeg har set særligt frem til at være en del af fejringen i dag.

Ærøxpressen skal transportere passagerer til og fra Marstal og Rudkøbing. Den nye færgeforbindelse vil styrke færgetrafikken i det sydfynske øhav og give passagererne mulighed for at udvide deres kendskab og forhold til ikke alene Ærø og Langeland, men også resten af Fyn og Danmark via Langeland - og når det tilmed sker på en klimavenlig færge, får jeg næsten lyst til at sætte endnu et lys i lagkagen. Regeringen har en ambition om at reducere vores samlede CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Hvis vi skal nå den målsætning, kræver det også en indsats på transportområdet fra såvel passagerer og trafikanter som branchen og erhvervslivet. Jeg er derfor meget tilfreds med, at den nye færge er en hybridfærge, som sejler på en blanding af batteri og motorkraft. Færgen vil på den måde kunne reducere sit CO2-udslip.

Den klimavenlige løsning taler direkte ind i den fremtid for transportområdet, som jeg arbejder målrettet for at indfri. Vi skal gentænke den måde, vi transporterer os selv og vores gods på, hvis vi skal sikre de kommende generationer en sundere og grønnere verden at leve i - og selv en færgeforbindelse mellem Marstal og Rudkøbing kan bidrage positivt til den udvikling. Der er derfor mere end en grund til, at jeg har set frem til at deltage i indvielsen i dag, og jeg ønsker de mange kommende passagerer og Ærøxpressen god vind fremover.