Kollektiv trafik skal fortsat være for alle

Ekstra Bladet

27. december 2019

Af Benny Engelbrecht (S) transportminister.

Brugen af den kollektive trafik må ikke forudsætte ejerskab af en smartphone. Derfor er det vigtigt for mig at slå fast, at hvis vi som forventet på sigt udfaser det fysiske rejsekort, som vi kender det i dag, vil der skulle findes en ikke-digital løsning for de borgere, der ikke har adgang til mobiltjenester.

Jeg deler altså Rune Olsens holdning, som han skitserer i et indlæg her i avisen den 21/12. Der har på det seneste floreret en del misforståelser om regeringens holdning til emnet.

Hele diskussionen er opstået på baggrund af en ekstern analyse, som viser, at der er positive gevinster at hente for passagererne og trafikselskaberne, hvis rejsekort-og rejseplansystemet bliver samlet i én digital mobilitetstjeneste - en app.

En sådan app-løsning vil medføre, at passagererne kan planlægge, booke og betale deres rejse et og samme sted. Derudover vil den kunne tilpasses personlige præferencer eller foreslå alternative rejser ved for eksempel regnvejr.

Jeg synes derfor, at det vil være en stor gevinst for rigtig mange af passagererne at samle rejsekortet og rejseplanen i én app.

Nu ser jeg frem til at følge det videre arbejde hen imod en sådan app-løsning.

Men jeg vil gerne understrege, at det først bliver relevant om mellem fem og ti år, hvis vi vælger at udfase det fysiske rejsekort.

Og naturligvis skal der findes en ikke-digital løsning til de borgere, der ikke har adgang til mobiltjenester.

For den kollektive trafik skal være for alle - også dem uden en smartphone.