Selvkørende er fremtiden

Nordjyske Stiftstidende
quote

Aalborg Kommunes fremsynethed tjener til inspiration; både for andre kommuner og på nationalt plan, når vi snart skal i gang med at udarbejde en langsigtet plan for, hvordan vi ser et grønnere og mere bæredygtigt Danmark.

20. december 2019

Af Benny Engelbrecht, transportminister (S) samt Folketingets transportordførere: Thomas Jensen (S), Andreas Steenberg (RV), Henning Hyllested (EL), Anne Valentina Berthelsen (SF), Susanne Zimmer (ALT), Kristian Pihl Lorentzen (V), Hans Kristian Skibby (DF), Niels Flemming Hansen (K), Ole Birk Olesen (LA) og Mette Thiesen (NB).

BUSSER: Næste stop: Astrupstien. Dørene svinger op. Nye passagerer kommer ind i bussen, sætter sig til rette og vil ligesom dig have del i eventyret. Dørene går i igen, og på vej mod næste stop kan du ikke lade være med at tænke over, hvordan man betaler kontant for en billet, når der ikke er nogen chauffør.

Aalborg Kommune er måske nok landets tredjestørste kommune målt på indbyggertal, men den har i dag indtaget førstepladsen, hvad angår nye måder at transportere borgerne på.

Kommunen har som den første i Danmark fået tilladelse til et forsøg med selvkørende busser. Der er ingen tvivl om, at selvkørende busser eller biler for den sags skyld på længere sigt kan ændre den måde, vi færdes i trafikken på. Det skal dog bare ske ud fra et fortsat fokus på en god færdselssikkerhed, som Aalborg Kommune også vægter højt i deres forsøg.

Busserne vil i første omgang køre uden passagerer for at teste teknikken, ruten og sikkerheden, men inden længe kan de første passagerer stige ombord på de nye busser - der oven i købet også er elektriske.

Aalborg Kommunes fremsynethed tjener til inspiration; både for andre kommuner og på nationalt plan, når vi snart skal i gang med at udarbejde en langsigtet plan for, hvordan vi ser et grønnere og mere bæredygtigt Danmark nu og i fremtiden. Det gælder også på transportområdet.

Det er derfor ikke alene en stor dag for aalborgenserne og kommunen, men også for os. Vi er optaget af at få skabt et sammenhængende transportsystem i Danmark, hvor man som passager kan kombinere forskellige og gerne miljøvenlige transportformer med hinanden, når man skal krydse by-og kommunegrænser.

klima er desuden afgørende, for vi skal gentænke den måde, vi transporterer os selv og vores gods på, hvis vi med god samvittighed skal kunne videregive vores land og verden til de kommende generationer.

Vi er derfor tilfredse med, at Aalborg Kommune med forsøget ikke alene prioriterer de grønne løsninger og muligheder, når kommunen tilbyder nye transportmuligheder for brugerne.

Kommunen har i samme ombæring knyttet den østlige del af Aalborg tættere til den øvrige by og skabt nye muligheder for at transportere sig inden for Nordens Paris til glæde og gavn for brugere af den kollektive trafik.

Vi ser frem til selv at kunne tage en tur med de nye selvkørende busser, når testkørslen er vel overstået.

Indtil da ønsker vi Aalborg Kommune tillykke med tilladelsen, held og lykke med danmarkshistoriens første forsøg med selvkørende busser - og god tur til de kommende passagerer - og hvad angår det med kontantbetalingen, så skal man slet ikke betale for at køre med.

Det er nemlig gratis at køre med de nye selvkørende busser i Aalborg.