Vi skal passe bedre på hinanden i trafikken

Stiften.dk, Lolland Falster Folketidende, Herning Folkeblad, Midtjyllands Avis, Fredericia Dagblad, Vejle Amts Folkeblad, Horsens Folkeblad, Nordjyske Stiftstidende og Jydske Vestkysten

17. december 2019

Af Benny Engelbrecht (S), transportminister, Andreas Steenberg (R) og Kristian Pihl Lorentzen (V), hhv. formand og næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen

År 2019 går snart på hæld. Der er meget at glæde sig over, men vi har desværre set en sørgelig tendens, når det kommer til trafiksikkerhed. I løbet af årets ti første måneder er der blevet registreret 159 trafikdræbte. Sidste år på samme tid var tallet 134 omkomne. Det er en udvikling, vi må og skal vende.

Vi mener, det er et udtryk for, at vi ikke passer godt nok på os selv og hinanden i trafikken. Vi skal alle kunne færdes trygt og sikkert på vores veje. Derfor vil vi samarbejde bredt med relevante aktører om at forbedre færdselssikkerheden. Det tror vi, er helt afgørende, hvis vi for alvor skal lykkes med at nedbringe antallet af trafikdræbte i Danmark.

En ny rapport fra Vejdirektoratet slår fast, at alt for mange i år 2018 døde i trafikken som følge af uopmærksomhed samt spiritus- og narkokørsel. Og det er helt uacceptabelt.

Ingen kan være i tvivl om, at kørsel i påvirket tilstand og uopmærksomhed bag rattet er meget egoistisk og farligt, for man sætter ikke kun sit eget men også andres liv på spil. Ja, faktisk sker 95 procent af trafikulykkerne generelt på grund af adfærd, og når antallet af ulykker går den forkerte vej, er der grund til bekymring.

Vi løser ikke problemet ved bare at kigge på sikkerheden i bilerne og på vejene. Det skal vi selvfølgelig arbejde videre med. Men vi skal i mindst ligeså høj grad se på folks adfærd. Vi skal have fokus på, at man er opmærksom i trafikken, at man ikke kører påvirket, og at man ikke kører for stærkt.

Det er en opgave, som både regeringen og Færdselssikkerhedskommissionen tager meget alvorligt, og som vi målrettet vil arbejde videre med.