Lad nu være med at køre bil, når du har drukket

Midtjyllands Avis og Herning Folkeblad

22. juli 2020

Af transportminister Benny Engelbrecht (S)

SPIRITUSKØRSEL Vi har alle set de grimme billeder af ulykker, der er forårsaget af en bilist i påvirket tilstand. De er svære at få af nethinden igen. Alkohol og biler danner til sammen et usikkert og utrygt trafikbillede, som ingen bør befinde sig i. Det ved de mange, der møder spirituspåvirkede bilister -og det erkender flere og flere af dem nu også selv.

DR kunne for nylig fortælle, at man hos Midt-og Vestjyllands Politi oplever, at cirka 40 procent af de spirituspåvirkede bilister, de stopper, vælger at tage imod et tilbud om at blive ringet op af en alkoholrådgiver allerede dagen efter, de er blevet taget på fersk gerning. Tilbuddet om en opringning er en del af en ny forsøgsordning i flere politikredse, der gennem flere forskellige nye initiativer netop forsøger at komme spirituspåvirket kørsel til livs. Vi ved ikke, hvor mange der bagefter tager imod reel alkoholbehandling, og det er også uden for politiets ansvarsområde -men faktum er, at der er nye, lokale tiltag, som ser ud til at have en positiv effekt.

Bøder og frakendelse af kørekort er for mange spirituspåvirkede bilister nemlig ikke afgørende for, om de vælger at køre spirituskørsel. Der skal andet og mere til at ændre deres adfærd, og det håber jeg, den nye forsøgsordning kan være med til at belyse.

Rådet for Sikker Trafik har også jævnligt kampagner, der netop oplyser om de altoverskyggende konsekvenser af spirituskørsel -og ordet oplysning er det essentielle her, for vi kan se, at oplysningskampagner virker.

De bidrager til at ændre den uønskede adfærd. Det er ikke længere en udbredt opfattelse, at det er sjovt eller spændende at køre med promiller i blodet. Erfaringerne fra det midt-og vestjyske og flere andre steder tyder på, at selv mange spiritusbilister er enige med store dele af befolkningen: Spirituskørsel er uacceptabelt.