Mundbind i tog og bus skaber tryghed

Nordjyske Stiftstidende, Lolland-Falsters Folketidende, Herning Folkeblad

19. august 2020

Af Benny Engelbrecht
Transportminister (S)

COVID-19: Vi skal passe på hinanden. Særligt nu, hvor vi ser en genopblusning af COVID-19 forskellige steder i landet. Derfor gør regeringen det nu til et krav, at alle passagerer og ansatte i både privat og offentlig kollektiv trafik skal bruge mundbind eller visir på rejsen -i hele landet og på alle tider af døgnet. Det er Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Det er med beslutningen ikke længere op til den enkelte at vurdere, om der nu lige er så mange med bussen, toget, metroen, letbanen osv., at man bør tage mundbind på. Det er bare sådan, det er. Vi ved fra mange af vores nabolande, at selvom det kan føles lidt sært de første par minutter, så vænner man sig hurtigt til det.

Kravet omfatter ikke kun rejsende, men også alle ansatte i den kollektive trafik - for eksempel buschaufføren, billetkontrolløren og togføreren. Vi har erfaringer fra indførelsen af et lignende krav om mundbind i kollektiv trafik i Aarhus og de fem omkringliggende kommuner.

Heldigvis har vi indtil videre fået positive tilbagemeldinger fra blandt andet Aarhus. Det erdejligt at opleve, at der er så god opbakning til kravet om mundbind.

Det vil være trafikvirksomhedernes ansvar at håndhæve kravet. Skulle der mod forventning være rejsende, som ikke vil følge kravet om at tage et mundbind eller et visir på, så vil de blive bortvist. I sidste ende vil trafikvirksomhederne skulle tilkalde politiet.

Der er selvfølgelig en masse spørgsmål om, hvordan det her nye krav skal fungere i praksis. Det meste er der svar på. Allerede nu kan vi eksempelvis sige, at kravet ikke gælder børn under 12 år, men der er også forhold, som vi vender tilbage med svar på, inden kravet træder i kraft lørdag 22. august. Det vigtigste er, at det for langt de fleste er simpelt at efterleve kravet, og derfor håber og tror jeg også, at danskerne igen vil vise, at vi hurtigt kan tage nye vaner til os. Et mundbind eller et visir er en lille indsats for den enkelte, men det har en stor betydning for fællesskabet.