Pas på hinanden, chaufføren og kontrolløren

Lolland-Falster Folketidende

24. august 2020

af Benny Engelbrecht (S), transportminister, Henrik Horup, formand, Dansk Jernbaneforbund, Dennis Alex Jørgensen, afdelingsformand, HK og Jan Villadsen, gruppeformand, Transportgruppen, 3F

Fra lørdag var der krav om mundbind eller visir i al offentlig transport. Fordi vi skal passe på hinanden i denne tid. Både passagerer og de mange ansatte i den kollektive transport, som hver dag gør en stor indsats for at få trafikken til at rulle. At tage et mundbind på er en lille indsats for den enkelte, som kan gøre en stor forskel for alle.

Vi tror og håber på, at danskerne hurtigt vænner sig til at tage et mundbind eller visir på. Som vi har set i flere lande omkring os. Det er blevet lettere at følge -der er nu billige engangsmundbind de fleste steder, man kan sy eller købe et stofmundbind, som kan genbruges eller få sig et visir.

Danskerne er gode til at finde praktiske løsninger på nye udfordringer, men vi hører desværre også spørgsmål, som mere handler om at finde " smuthuller" i retningslinjerne -" hvem tjekker, at stofmundbindet har tre lag", " hvad nu hvis man tager mundbindet af, når man er steget på bussen", " hvem kontrollerer det" og så videre.

De første erfaringer fra Aarhus viser, at det ikke er et stort problem i praksis; for folk er fornuftige. Det er vi sikre på, at vi også vil se i resten af landet. Alligevel har vi blik for, at trafikselskaberne har et stort ansvar, og chauffører og kontrollører i den kollektive trafik har en stor opgave. Lad os alle hjælpe hinanden med, at der er så få konflikter som muligt, når det nye krav træder til. Derfor en klar opfordring: Tag mundbindet på. Følg retningslinjerne.

Så alle kan være trygge, og de ansatte i den kollektive trafik kan løse deres opgave.

Der vil være ekstra kontrol og tjek, men fremfor alt vil vi gerne opfordre alle til at hjælpe til, så vi undgår konflikter og utryghed. Der er jo ikke noget vundet ved at snyde med et mundbind.

Målet er, at vi skal passe på hinanden og undgå, at smitten kommer ud af kontrol.