Vejene skal ikke bruges på ulovlig væddeløbskørsel

Jydske Vestkysten

22. december 2020

Af transportminister Benny Engelbrecht (S)

Læserbrev: Hvad har Esbjerg, Varde, Holsted, Vojens, Aabenraa, Padborg, Toftlund og Holsted til fælles - ud over at være dejlige byer i det syd- og sønderjyske?

De har desværre også alle oplevet en målrettet og massiv tilstedeværelse af det syd- og sønderjyske politi henover sommeren.

Hvorfor? Fordi der i de her byer og i områderne omkring dem var så store problemer med ulovlig væddeløbskørsel, at det var nødvendigt for politiet at skride ind. Politiet kontrollerede i alt 169 køretøjer med i alt 272 personer. Det blev til 44 politisager, blandt andet om ulovlig kap- og væddekørsel - og 27 biler, som blev indkaldt til syn.

Det er ubegribeligt, at så mange kan have så respektløs en adfærd over for andre mennesker og bevidst bringe dem i en så farlig og potentielt livstruende situation, som kap- og væddekørsel udgør.

Ulovlig kap- og væddekørsel er hensynsløs underholdning med vidtrækkende konsekvenser. Det hører ikke hjemme på vores veje og gader. Derfor skærper vi nu straffen for ulovlig kap- og væddekørsel, som det juridisk hedder, så man fremover får en fængselsstraf på 20 dages ubetinget fængsel. Førerretten vil også blive ubetinget frakendt i minimum tre år.

Det sker som en del af den politiske aftale om vanvidskørsel, som blev indgået af et bredt flertal i Folketinget for nylig. For det er ikke længere nok at straffe med en bøde og et klip i kørekortet. Det er ikke advarsel nok, for væddeløbskørslen bliver jo tydeligvis ved.

Kap- og væddekørsel kan dog fortsat foregå på lovlig vis. Hvis man vel at mærke har fået tilladelse til det - og det i øvrigt foregår på afgrænsede områder. Det er dog ikke tilladt at køre kap- og væddekørsel efter eget forgodtbefindende. Der er ikke plads til egoister på vores veje og gader, som bevidst tilsidesætter færdselsreglerne for underholdningens skyld. Det skal være trygt og sikkert for alle at færdes i trafikken, og jeg håber derfor, at vi med de nye skærpelser kan sørge for, at det bliver tilfældet for endnu flere. For kap- og væddekørsel er ulovligt. Det er skandaløst. Det er respektløst - og det er absolut ikke det, vi skal lægge asfalt til.