Vi vil så gerne have, I bliver lidt længere

Jv.dk

10. marts 2021

Af Nick Hækkerup (S), justitsminister, og Benny Engelbrecht (S), transportminister, Christiansborg København K

Læserbrev: Kridhvide bounty-strande, et snedækket Alpe-landskab eller pulserende storbyliv. I må tro os, når vi siger, at vi også drømmer om fjernere himmelstrøg - eller såmænd bare en tur til Sverige eller Tyskland.

Det må dog vente lidt endnu. Det er bydende nødvendigt, at vi finder den sidste rest af tålmodighed og overskud frem nu; for med lavere smittetal, flere vaccinationer og en gradvis genåbning ser foråret og sommeren lysere ud. Hvis vi altså holder ud - og venter med at pakke kufferten for at rejse udenlands.

Selv en tur syd for grænsen kan få alvorlige konsekvenser. Flensborg blev pludselig underlagt vidtrækkende restriktioner, fordi smitten spredte sig meget voldsomt og meget hurtigt. Situationen er særligt svær for de mange i grænselandet, og det er bekymrende at være vidne til for os på denne side af grænsen. At det kan gå så hurtigt. Det gør det, og det kan det også gøre herhjemme; for eksempel hvis vi tager af sted og utilsigtet får mere smitte eller, endnu værre, en ny eller velkendt mutation med hjem i kufferten. Det så vi i januar med de danskere, som tog til Dubai. Trods myndighedernes klare anbefalinger valgte de alligevel at krydse grænsen og tage på solferie. Nogle af de danskere, som har været i udlandet, er desværre kommet smittede hjem - nogle endda med en ny, problematisk virusmutation.

Covid-19 er en usynlig fjende, som ubemærket kan snige sig over grænsen selv ved højlys dag, og den eneste måde, vi kan bekæmpe den på, er ved ikke at gøre den følgeskab. Det er derfor, vi har indført de rejserestriktioner, som nu er forlænget til den 6. april 2021; for vi skal passe på os selv og hinanden i den her tid. Vi vil derfor gerne have, I bliver i Danmark lidt endnu - indtil vi alle sammen igen kan rejse med god, sundhedsmæssig samvittighed.