Gå til hovedindhold
Nyhed

Ny beregningsmodel viser transportens miljøbelastning

Hvis man kører den samme tur med forskellige transportmidler, hvad belaster så miljøet mest? Det viser en ny beregningsmodel fra Transportministeriet.

20. apr. 2015

Indhold

  Transportministeriet er klar med en ny version af beregningsmodellen TEMA, som har fået navnet TEMA2015. Beregningsmodellen kan kort fortalt vise, hvilken miljømæssige konsekvenser en bestemt transportform har, og hvad forskellen er i miljøbelastning, hvis man vælger forskellige transportformer til samme tur.

  TEMA2015 vil således nu afløse TEMA2010. TEMA (Transporters EMissioner under Alternative forudsætninger) er et beregningsprogram, som kan udregne energiforbrug og emissioner ud fra oplysninger om transportmiddel, rute og afstand.

  Den nye version af TEMA2015 indeholder opdateringer på en række områder i forhold til den tidligere version, TEMA2010. Blandt andet er det underliggende data for emissionsfaktorerne for hvert enkelt køretøj nu opdateret med nyeste tilgængelig data for at kunne sikre tidssvarende resultater. Samtidig er der siden den seneste version af modellen også sket teknologiske fremskridt i forhold til eksempelvis el-biler og plug-in hybridbiler, som modellen nu afspejler. Herudover er der sket en række andre opdateringer og justeringer af modellen, der forbedrer funktionaliteten og anvendelsesmulighederne.

  Kort om TEMA:
  TEMA kan beregne energiforbrug og emissioner for både person- og godstransport for følgende transportmidler: Personbiler, busser, tog, fly, færger, varebiler, lastbiler, godstog, godsfærger og fragtskibe.
  Programmet anvendes sådan, at brugeren specificerer en række ture med forskellige transportmidler, hvorefter TEMA beregner energiforbrug og emissioner på de enkelte ture. Det er muligt at regne på transporter, der er sammensat af flere forskellige transportmidler, hvormed det er let at sammenligne miljøeffekter for alternative valg af transportmidler.

  TEMA2015 kan hentes på Transportministeriets hjemmeside via linket.

  Eksempel på beregning i TEMA:
  TEMA kan eksempelvis benyttes til at beregne, hvor meget man som enkelt person er med til at udlede af CO2, partikler, NOx. mv., på en given strækning. Rejser man eksempelvis fra København til Aarhus, kan man da benytte TEMA til at finde ud af, hvor meget man ville udlede, hvis man valgte at tage sin bil, benytte tog eller tage bussen. Benytter man sin bil, som er en nyere benzinbil i dette eksempel, vil man udlede 40 kg CO2 på denne tur. Benytter man tog, vil denne person udlede 8,3 kg CO2, og havde man valgt at tage bussen, nyere turistbus, ville det blot være 7,7 kg CO2.

  Brugeren kan selv bestemme hvilken bil-, tog- eller bustype, man skal udregne for, således at dette stemmer overens med det valg af transportmiddel, som brugeren rent faktisk står overfor på den givne strækning.

  Gå-hjem-møde:
  I anledning af offentliggørelsen af TEMA2015 afholder Transportministeriet et gå-hjem-møde d. 8. maj 15:30-16:30.