Gå til hovedindhold
Nyhed

Husk, du skal holde afstand i trafikken

I dag lancerer transportminister Benny Engelbrecht en ny kampagne med fokus på cyklister på landevejen. Kampagnen hedder ’Vi deler vejen’ og er et samarbejde mellem ministeriet, Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, Danmarks Cykle Union og FDM.

26. jun. 2020

Indhold

  Røde, gule og grønne skilte står fast i vejkanten flere steder i landet. De fortæller bilister og cyklister, at her deler de vejen – og at der er plads til dem begge, hvis de vel at mærke holder afstand til hinanden.

  ’Vi deler vejen’ er en ny kampagne med norsk forbillede, som i dag bliver lanceret på udvalgte strækninger i Sønderjylland og på Sjælland.

  - Det er afgørende, at vi bliver endnu bedre til at tage hensyn til hinanden i trafikken. Det gælder både for bilister og cyklister. Særligt på de lange og smalle landeveje er det vigtigt, at man læser situationen og holder god afstand til den anden part, og det vil de nye skilte hjælpe med at gøre opmærksom på, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.

  Teststrækningerne er udvalgt, da vejene her ofte er smalle og dermed kan være svære at køre på, hvis bilister og cyklister møder hinanden.

  - Hvert år er der mange cyklister, der kommer til skade eller mister livet i trafikken. En stor del af dødsulykkerne med cyklister sker på landeveje, hvor de bliver kørt ned bagfra. Derfor er det vigtigt, at bilisterne holder afstand, og at flere cyklister trækker ind til siden, når der kommer biler, siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

  Det er ofte de bløde trafikanter, som for eksempel cyklister, der bliver klemt i trafikken.

  - Vi har mange strækninger i hele landet, hvor cykelstierne ikke er optegnede, eller hvor vejen er så smal, at der dårligt kan køre en personbil. Det kan være til stor fare for cyklisten, hvis der kommer en bil kørende i samme eller modsatte retning, og derfor er det helt afgørende, at bilisterne bliver bedre til at tage hensyn til cyklisterne, forklarer direktør for Cyklistforbundet Klaus Bondam.

  Også hos FDM er man opmærksom på problematikken, når cyklisten møder bilisten ude på vejene.

  - Der skal være plads til alle trafikanttyper på vejene. I praksis kan det på navnlig landeveje uden cykelsti være en udfordring for bilister at passere cyklister i sikker afstand. Det er ikke altid, cyklister er opmærksomme på at trække ind til siden, og bilister skal generelt være særlig opmærksomme på at holde afstand, når de overhaler cyklister. Det håber vi bliver endnu tydeligere for den enkelte med de nye skilte, vi nu får sat op, siger Thomas Møller Thomsen, der er administrerende direktør for FDM.

  På grund af de gældende rejserestriktioner forventes det, at der vil være endnu flere danskere, der vil færdes i bil eller på cykel i sommerlandet i år.

  - Det kan godt bekymre mig, at vi får endnu mere trafik på de i forvejen udsatte strækninger, hvor vi ved, at det i forvejen kan være svært for bilister og cyklister at færdes sammen, når vi er så mange, der skal rundt i Danmark i år. Kampagnen her kommer derfor i rette øjeblik, så vi kan nå at vænne os til de nye skilte, inden sommerferien banker på, fortæller Henrik Jess Jensen, der er formand for Danmarks Cykle Union.

  Parterne opfordrer til, at man udviser samme hensyn på alle vejstrækninger i Danmark, selvom der ikke er opsat skilte alle steder i landet.