Gå til hovedindhold

Justeret aftale om genstart af luftfarten

Partierne bag aftale om luftfartspakken er enige om at styrke takststøtteordningen, så man kan få 160 millioner kr. ud at arbejde for luftfartsbranchen.

Indhold

  Luftfarten er ekstremt hårdt ramt af COVID-19, og der er brug for hjælp, hvis flyene igen skal have luft under vingerne.

  Allerede den 25. juni 2020 blev regeringen, Venstre, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti derfor enige om at afsætte op til 260 millioner kroner til at støtte dansk luftfart. Men dialogen med Europa-Kommissionen har vist, at det har været forbundet med udfordringer at få dele af ordningerne godkendt i forhold til statsstøttereglerne. Forligskredsen satte sig derfor igen til forhandlingsbordet bordet for at finde løsninger der kunne få pengene ud til den hårdt ramte sektor.

  Partierne er nu enige om at styrke ordningen, der skal give både lufthavne og luftfartsselskaber mulighed for at reducere lufthavnstaksterne.

  Støttesatsen er øget til 50 procent af lufthavnstaksterne for både lufthavne og luftfartsselskaber, hvilket kan give mulighed for en 100 procent takstreduktion på flyvninger fra danske lufthavne. Derfor er rammen i ordningen også øget til 160 millioner kroner. Ordningen vil gælde al aktivitet fra den 1. august til 31. december 2020.

  Transportministeren udtaler:

  - COVID-19 er gået meget hårdt ud over luftfartssektoren, og det betyder, at erhvervslivet og hele den danske befolkning har lagt færre rejsemuligheder end vi er vandt til. Jeg er derfor glad for, at vi nu kan få pengene ud og arbejde til gavn for dansk luftfart, og at vi dermed kan være med til at få sat gang i luftfarten igen.

  Partierne er desuden enige om, at man inden den 9. oktober skal finde løsningsmodeller for en udmøntning af yderligere 65 millioner kroner.