Over en million passagerer sejlede gratis i juli

Der har været travlt på landets havnekajer denne sommer. 1.074.215 passagerer valgte at tage imod regeringens tilbud om at sejle gratis med landets færger i juli. Det viser en endelig opgørelse fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Udsigten bagerst på færgen

23. august 2020

Sommeren har budt på sol, blæst, sand – og en hel del vand. Det gælder særligt for de mange passagerer, der har sejlet gratis med de danske færger i juli.

Alle danske indenrigsfærger havde tilmeldt sig ordningen i regeringens sommerpakke med gratis rejser for gående og cyklister i hele juli. En endelig opgørelse fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen viser, at de 53 indenrigsfærger i alt havde 1.074.215 passagerer med ombord i juli.

- Lad mig sige det, som det er: Det har været en overvældende stor succes. Over en million passagerer har gået eller cyklet ombord på vores færger uden beregning. De har oplevet nye dele og egne af Danmark – måske endda for første gang – og de har dermed også støttet et trængt kultur- og erhvervsliv på øerne. Jeg er stolt over, at vi med dette initiativ har gjort det muligt at skabe nye ferieminder for så mange mennesker, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.

Som følge af nedlukningen af Danmark henover foråret har de mange besøgende været velkomne gæster for erhvervslivet.

- Med sommerpakken blev det lettere for danskerne at genopdage Danmark som ferieland. Derfor er jeg også svært glad for pakkens succes, som for alvor fik danskerne ud på vores smukke øer. Øernes butikker og lokale fællesskaber er udsatte under Corona-krisen, og her har sommerens høje besøgstal gjort en vigtig forskel for landdistrikterne, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Også social- og indenrigsministeren glæder sig over passagertallet.

- Jeg er glad for, at så mange danskere har været ude og opleve de mange fantastiske små og større øer i Danmark. Det var præcis det, vi ønskede med Sommerpakken. En masse mennesker har fået en mindeværdig sommerferie, samtidig med at vi har holdt hånden under blandt andet hoteller og restauranter i de mindre ø-samfund, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Danske Rederier håber, at mange vil vælge ø-ferien igen næste år.

- De gratis færgebilletter betød, at vi fik fyldte indenrigsfærger på kort tid. På trods af lidt udfordringer med kapaciteten på enkelte overfarter er det samlet set gået rigtig godt. Færgerederierne har haft gang i butikken, og mange danskere har fået øjnene op for de danske øer. Vi tror på, at mange vil vende tilbage de kommende år, så årets ordning med gratis færger har også været en investering i fremtiden, siger Jacob K. Clasen, der er viceadministrerende direktør i Danske Rederier.

Det håb deler Landdistrikternes Fællesråd.

- Effekterne af sommerpakken kan i den grad mærkes ude på øerne. Rekordmange besøgende, fulde huse på spise- og overnatningssteder, ligesom vores Ø-pas er blevet revet væk. Mit håb er, at mange danskere denne sommer har fået øjnene op for den fantastiske feriedestination vores land er og vender tilbage næste år. For det er ikke alene praktisk at holde ferie under hjemlige danske himmelstrøg; det giver mere forståelse for forskellene i vores samfund. Endelig er det bæredygtigt og dermed klimavenligt at holde ferie i Danmark, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.

Der har i alt været 1.074.215 passagerer med færgerne i juli; heraf er 912.068 voksne og 162.147 børn. Af dem har 161.696 haft deres cykel med ombord.

- Der er ingen tvivl om, at det også har været en oplevelsesrig juli for de mange færgeselskaber og -operatører, som har skullet håndtere det store rykind af passagerer. Jeg vil derfor gerne takke dem for deres arbejdsindsats og for de lokale løsninger, der har gjort, at passagererne er kommet med færgen, samtidig med at de gældende sikkerhedskrav og sundhedsmyndighedernes retningslinjer er blevet overholdt, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Sammenlignet med 2019 er der tale om en stigning af passagerer på 60 procent, mens antallet af cykler er steget med 120 procent.

Bemærk, at den endelige opgørelse er redigeret den 24. september 2020 som følge af opdaterede tal fra færgeruterne Stigsnæs-Agersø og Stigsnæs-Omø. Rettelsen består i fordelingen mellem børn og voksne passagerer og har altså ikke indflydelse på det samlede passagertal.

Se opgørelsen over passagertal

pdf

Endelig opgørelse over passagertallet for hele juli 2020

0,12 MB Download