Gå til hovedindhold

Indførsel af forbud mod belarusiske fly

På baggrund af den seneste hændelse, hvor belarusiske myndigheder tvang et kommercielt fly til at lande i Belarus, indføres der nu et flyve- og landingsforbud mod belarusiske fly i dansk luftrum

Indhold

    I lyset af den seneste alvorlige hændelse, hvor belarusiske myndigheder tvang et europæiskejet, kommercielt passagerfly til at lande i Belarus, tilsyneladende udelukkende for at arrestere en ung oppositionsjournalist, har EU fredag den 4. juni vedtaget en ændring af det eksisterende sanktionsregime mod Belarus, til også at inkludere et flyve- og landingsforbud mod belarusiske fly i EU.

    Tvangslandingen udgjorde et brud på Chicagokonventionens fastsatte ret til ”fredelig overflyvning”. Handlingen udgjorde desuden en sikkerhedsrisiko for de ombordværende passagerer. Et enigt EU har derfor besluttet, at de belarusiske myndigheders handling var dybt uacceptabel, samt at det får konsekvenser.

    Flyveforbuddet træder i kraft ved midnat den 4. juni 2021 og vil gælde hele Kongerigets luftrum inkl. Grønland og Færøerne.

    - Vi har nogle klare internationale regler og aftaler, som er hele grundlaget for den måde, verdenssamfundet fungerer på. Når de regler bliver brudt, skal det have klare konsekvenser. Derfor besluttede EU's stats- og regeringsledere også allerede den 24. maj at arbejde for et forbud mod belarusiske fly i EU's luftrum. Fra dansk side har vi bakket markant op herom. Nu træder lovgivningen i kraft, og derfor siger vi nu fra dansk side til myndighederne i Belarus, at deres fly ikke er velkomne i Kongeriget Danmarks luftrum, siger transportminister Benny Engelbrecht.