Gå til hovedindhold
Nyhed
Ekspertudvalg om kollektiv mobilitet i hele Danmark

Ekspertudvalg skal finde nye løsninger for den kollektive transport

Nyt ekspertudvalg skal kortlægge transportbehov og komme med ideer til kollektive transportløsninger, der kan bruges i landdistrikter og byområder.

02. maj 2023
Pige står ved et busstoppested i landlige omgivelser.

Foto: Rene Strandbygaard

Indhold

  Regeringen er nu klar med kommissoriet for det ekspertudvalg, der skal være med til at lægge grunden for fremtidens lokale kollektive transport. Udvalget skal præsentere løsninger, der kan skræddersyes til både landdistrikter og de større byer.

  - Jeg har flere gange sagt, at vi har brug for at ryste posen. Der er steder i landet, hvor bussen kører sjældent eller slet ikke. Med arbejdsbeskrivelsen for ekspertudvalget siger vi nu, at vi gerne vil have ideer til løsninger, der er skræddersyet til de behov, der er i de forskellige dele af landet. For det skal være muligt at komme rundt, også de steder hvor der er langt mellem husene, siger transportminister Thomas Danielsen.

  Nedsættelsen af ekspertudvalget er en del af regeringsgrundlaget. Udvalget skal kortlægge danskernes transportbehov, og fremlægge et katalog over nye kollektive transportløsninger, som passer til forskellige geografier, det vil sige landområder, byer osv. Udvalget skal også give anbefalinger til nye modeller for takststrukturen. Ekspertudvalget skal derudover se på organiseringen af den lokale kollektive transport.

  - Mobilitet er vigtig i alle dele af landet, men vi må også være ærlige og sige, at store busser måske ikke er løsningen alle steder. Samtidig er der mange, der skal kunne komme afsted uden egen bil – ikke mindst de unge, der skal i skole eller til uddannelse. Derfor vil jeg også sammensætte et ekspertudvalg, så vi får forskellige perspektiver med, siger Thomas Danielsen.

  Fakta:

  - Ekspertudvalgets arbejde opdeles i følgende tre faser:

  1. Kortlægning af borgernes transportbehov og udvikling af katalog over nye kollektive mobilitetstilbud til forskellige geografier.
  2. Afdækning af økonomien for trafikselskaberne samt afdækning af mulige modeller for en ny takststruktur.
  3. Anbefalinger til en ny struktur for lokal kollektiv transport samt for organisering af den lokale kollektive transport.

  - Ekspertudvalget vil bestå af en formand og otte medlemmer med bred faglig indsigt i lokal kollektiv mobilitet, transport- og samfundsøkonomiske forhold og strategisk planlægning. Udvalget sekretariatsbetjenes af Transportministeriet med faglig bistand fra ministeriets styrelser.

  - Formand og medlemmerne forventes præsenteret i løbet af maj måned.

  - Arbejdet afsluttes ved udgangen af 2024.